A családi gazdálkodóknak köszönhetően a világon mindenhol újraélednek az évszázados termelési hagyományok – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a családi gazdaságok világfórumán tartott záróbeszédében.

Fazekas Sándor magyar példaként a hazai mangalica tenyésztőket említette. Túlnyomó többségük 50-100 hektárt művelő családi gazdálkodó, és gyakorlatilag a kihalás széléről hozták vissza ezt a sertésfajtát, ma pedig már világszerte keresettek a prémium kategóriájú mangalica termékeik. A Vidékfejlesztési Minisztérium és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének közös tanácskozása ma zárul, az eseményen 104 ország mintegy félezer résztvevővel képviseltette magát.

A családi gazdaságokat érintő leglényegesebb kérdésekről, kihívásokról és lehetőségekről tanácskoztak a résztvevő országok a világfórumon – emlékeztetett Fazekas Sándor. A miniszteri kerekasztal során az ágazat vezetői elemezték a családi gazdaságokat támogató, valamint azok piacra jutását segítő különböző kormányzati programokat, intézkedéseket. Ezen kívül szó esett a fogyasztók ösztönzéséről is, hiszen a kormányzati támogatás mellett szükség van arra is, hogy a vásárlók keressék a családi gazdaságok termékeit – tette hozzá a vidékfejlesztési miniszter.

A világfórumon megvitatták a családi gazdaságok adó- és cégjogi helyzetét, a gazdaságokat érintő legfőbb pénzügyi kérdéseket, így például a hitelfelvételt. Emellett foglalkoztak a gazdák együttműködésének kérdéseivel is. A tanácskozáson rendkívül hangsúlyos szerepet kapott a nők és a fiatal gazdák helyzete is.

A vidékfejlesztési miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy hazánkban szinte hétről-hétre nyílnak gazdapiacok, a helyi termelés és értékesítés összekapcsolásával egy új életminőség született vidéken. Fazekas Sándor úgy fogalmazott: a kiváló minőségű, egészséges, magyar élelmiszereket egyre magasabb feldolgozottsági szinten vásárolhatják meg a családok, közvetlenül a gazdáktól.

A vidékfejlesztési miniszter beszédében jelezte, bízik benne, hogy a Budapesten megrendezett konferencia tapasztalatai hozzájárulnak a Családi Gazdálkodások Nemzetközi Évének eredményességéhez. A Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdaságokról című rendezvényen a világ családi gazdaságainak fejlesztése érdekében találkoztak az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tagországainak szakminiszterei és politikusai, valamint tudósok, civil szervezetek képviselői, továbbá családi gazdálkodók a világ minden tájáról.

- Forrás: www.kormany.hu -