Szakmai előadásra várták a székkutasi kistermelőket csütörtökön este a Művelődési Házba. Többek között beszámolót tartott a szervező szövetség az elmúlt évről, és a gazdálkodókat érintő aktualitásokkal is megismerkedhettek a jelenlévők.

Az utóbbi években kimaradt a helyi életből az ilyen típusú rendezvény, bár a Csongrád Megyei Agrárkamara szervezett hasonló előadásokat, a Székkutasi Kistermelők Szövetsége, azonban az elmúlt évben kapott újra életre, amikor is megválasztották elnöknek Paplukács Dórát. Ő fiatalos lendületével jelenleg is azon igyekszik, hogy a szövetség alelnökével, Rostás Jánossal és az egyesület tagjaival együtt, segítse a helyi kistermelőket, akár ilyen előadásokon keresztül.

Három előadó érkezett erre az estére a Művelődési Házba. Székkutason elsősorban szántóföldi növények termesztésével foglalkoznak a gazdák, a kukorica, a búza és a napraforgó számítanak favoritnak, ahogyan a takarmánynövények is népszerűek. Ezért is volt kézenfekvő, hogy a RAGT Vetőmag Kft. régió vezetője Sík Imre, a 2017-es fajta újdonságokról tájékoztassa a megjelenteket, a kukorica és a napraforgó vetőmag tekintetében, illetve beszámoljon a 2016-os terméseredményekről.

Sipos József a Bayer Crop Sience területi képviselője a Bayer termék újdonságokról számolt be, a szántóföldi növényvédelemben, illetve beszélt a búza, repce prognózisról, 2017 tavaszára vonatkozóan.

Kispál Ferenc a Csongrád Megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke agrárkamarai aktualitásokról számolt be, megemlítve a fontosabb változásokat, melyek az idei évtől léptek életbe, határidőkről és jelenleg nyitott pályázatokról is szót ejtett. A Vidékfejlesztési Program keretében még lehet pályázni mezőgazdasági kisgépekre, illetve mivel Székkutas külterületén is több tanya található, így a tanyán élőknek szóló pályázatokról bővebben is beszámolt az elnök, hiszen nem csak a Vidékfejlesztési Program keretében, de Nemzeti Forrásból is igényelhetnek támogatást a tanyán élők kerítésépítésre, épület felújításra. „Csongrád megyében nagyon aktívak a pályázók, mi erre is törekszünk, hogy tudomást szerezzenek ezekről a lehetőségekről és ki tudják használni. A helyi termelők nyitottak ezekre az információkra, előadásokra, ezt az is bizonyítja, hogy most is többen eljöttek, illetve a Téli esték előadássorozatot is látogatják székkutasi gazdálkodók” – tudtuk meg Kispál Ferenctől.

A Székkutasi Kistermelők Szövetségének következő eseménye március 11-én lesz, amikor is a hagyományokat követve, közös vacsorát tartanak tagjainak és a szimpatizánsok számára a Sportcsarnokban.

Forrás: promenad.hu