Több mint egy éve tart edzést Székkutason Bagi Mátyás funkcionális tréner. Sokszor Orosházáról és Hódmezővásárhelyről is ellátogatnak a tréningjeire.

A funkcionális edzéshez nem szükséges sportbeli előképzettség. Minimális állóképesség nem árt ha van, de szervi elváltozással, rendellenességgel nem szabad rajta részt venni. Minden alkalommal bemelegítéssel kezdődik a tréning, majd az edzés lényege következik, melyben azokat a mozdulatsorokat próbálják szimulálni, amit a hétköznapokban is végez az ember.

„A település vezetősége nagyon nyitott a sportra, igyekeznek mindent megtenni, hogy minél többen űzzenek valamilyen mozgásformát. Segítenek, hogy vendégedzőket hívjunk el és új mozgásformákat mutassunk be akár a rendezvények, akár az edzések keretében.” – mondta el Bagi Mátyás funkcionális tréner.

Az edzéseken általában egy 15 fős alapgárda van jelen, de sokszor 20-30 ember is ellátogat a Sportcentrumba, hogy egy kicsit megmozgassa magát. Az edzések csütörtökön 18 óra 30 perckor és szombaton 10 órakor kezdődnek.

Varga Ágnes próbál rendszeresen ellátogatni a funkcionális tréningre és érzi is magán a változást.

„Már szeptember óta heti két alkalommal járok Matyi edzésére csütörtökön és szombaton, de nem csak az edzéseken, hanem a rendezvényeken is jelen vagyok, ahol bemutatót tartunk. Sokkal erősebb vagyok tőle. Gerincproblémáim vannak, de mióta járok, azóta enyhültek a fájdalmak. Nagyon jó, hogy erre az erősítő edzésre járok, fittebb vagyok. Úgy gondolom, mindenféleképpen ki kell használni, hogy ez egy ingyenes sportolási lehetőség itt a településen, hatalmas dolog, hogy ezt kapjuk az önkormányzattól. A másik fontos dolog az az egészségünk megőrzése, a prevenció. Önbizalom növelő, erősítő hatással bír ez az edzés.”

Ludányi Péter tavaly óta jár funkcionális edzésre, emellett focizik már közel 15 éve. „Elsősorban állóképesség fejlesztés miatt szeretek járni, az, ami a fociedzésen van nekem nem elég, itt viszont minden izomcsoportot megmozgatunk. Azt tapasztalom, hogy a meccset is jobban bírom és az edzéseket is. Kikapcsolódásképp is érdemes részt venni ezen az edzésen, kellemes a társaság.”

Forrás: szekkutas.hu