Május utolsó hétfőjén ülésezett a székkutasi testület. Az eseményen Szél István polgármester bemutatta a település által kiérdemelt Falumegújítási díjat, de szóba került az óvodai férőhelyek számának csökkentése, az intézmény felújítása és egy új, Piroschkával kapcsolatos kulturális helyszín létrehozása.

Az előterjesztéseket megelőzően a polgármester bemutatta a képviselőtestületnek azt a két díjat, amelyet az elmúlt hétvégén vehetett át. A legfontosabb a Komlóskán elnyert Falumegújítási díj, amelyről bővebben itt olvashat. Másrészt pedig a székkutasi delegáció Körösréven járt a hétvégén, ahol a pörköltfőző verseny 1. díját sikerült elhozniuk.

Ezt követően a családsegítő szolgálat tartotta meg éves beszámolóját, majd a testület döntött az óvodai férőhelyek csökkentéséről. Az eddig 70 fős létszámot már legalább 10 éve nem tudja betölteni az óvoda, így most 50 fősre csökkentették azt, ám vélhetően 2 éven belül újra 60 fősre kell emelni. Emellett az önkormányzat 8,5 millió forint értékben pályázatott nyújtott be az óvoda felújítására.

Döntés született a Jókai utcán található buszmegálló áthelyezéséről is, ez a Béke utcára kerülhet át és még a nagy értékű aszfaltozási munkálatok előtt szeretnék kivitelezni. Az áthelyezésről a helyi lakosokkal és a szolgáltatóval is egyeztettek, elsősorban a nagyobb méretű buszok miatt van szükség a lépésre.

Elhangzott a Székkutasi Településüzemeltetési Nonprofit Kft beszámolója is, valamint módosították a helyi védelem alatt álló építészeti értékekről szóló rendeletet is.

Ennek értelmében a falumúzeum mellett az önkormányzat vásárolt egy ingatlant, ahol újabb kulturális helyszínt alakítanának ki, amely Piroschkához kapcsolódik. Ebbe a tervezett emlékházba a jelenleg művelődési házban található hagyatékokat is áthelyeznék és újabbakat is gyűjtenének.

Ezen kívül egy közösségi területet is kialakítanának a falumúzeumnál, amely 70-80 fő befogadására lenne alkalmas és kulturális programok helyszínéül szolgálhatna. A tervekre 100 millió forint áll a község rendelkezésére, amit szeretnének hasznosan elkölteni – a Csiky-ház kerítését mindenképpen helyreállítaná, de a gyógyszertár melletti területen is létrehoznának egy újabb attrakciót. Ötletként az is felmerült, hogy a település építene egy szélmalmot, mivel a település határában található nem Székkutasé. Az esetlegesen felépülő szélmalmot szervesen kapcsolnák a település vérkeringésébe, a beruházások pedig a kerékpáros turizmus jegyében történnének, kerékpártárolók és vízvételi helyek kialakításával.

Forrás: promenad.hu