Április 16-án a székkutasi önkormányzat postára adta a település szennyvízcsatornázásának támogatására vonatkozó pályázatát Budapestre, az Energiaközpontnak, mint közreműködő szervezetnek. Az engedélyek beszerzése folyamatban van még, továbbra is folyamatos az eljárás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. illetve a MÁV felé – tudtuk meg Hunyák Zsuzsanna jegyzőtől.

Ez a pályázat 1 milliárd 165 millió forint összegű, KEOP támogatásból szeretnék megvalósítani. A pályázott összeg 990 millió forint, ehhez az önkormányzat 175 millió forint önerőt tervezett. Az önerőbe a Víziközmű Társulat 115 millió forintot ad, ehhez a lakosok 2008 óta gyűjtik az érdekeltségi hozzájárulást, van, aki lakástakarék-pénztárban, van, aki anélkül. A beruházáshoz 30 millió forinttal járul hozzá Hódmezővásárhely önkormányzata, mivel a Kakasszéki Gyógyintézet szennyvízcsatornázása is megoldódik ebben a projektben, illetve a község önkormányzata is 30 millió forint saját forrással támogatja a pályázatot. Utóbbi összegnek az 50 százalékát kedvezményes kamattámogatású MFB hitelből szeretnék biztosítani, a fennmaradó 50 százalékot pedig EU önerőalap támogatásból – fejtette ki Székkutas jegyzője.

Hunyák Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy van egy új törvény, amely a víziközművekről szól, illetve februárban egy végrehajtási rendelet is kijött, amelynek értelmében tízszeresére növekedett a talajterhelési díj (annak, akinek az ingatlana előtt elmegy a szennyvízcsatorna és nincs rákötve 1200 Ft/m3). Tehát azokon a területeken, ahol kiépült a szennyvízcsatorna, mindenkinek kötelező rácsatlakozni a rendszerre.
Mivel a pályázati kiírás 2009-es, még úgy fogalmaz, hogy 92 százaléknak kell 5 év múlva rácsatlakoznia a szennyvízcsatornára, de ezt már felülírták az új jogszabályok, így mindenki számára kötelező a rácsatlakozás.

Székkutason 603 bekötéssel számolnak, 110 lakás már csatornázva van. A pályázat azokat az ingatlantulajdonosokat támogatja, akiknél ivóvízbekötés is van.

2013-ban kezdődhet meg a kivitelezés, ha minden a tervezett ütemezés szerint alakul, és 2015-ben fejeződnének be a munkálatok.

Forrás: promenad.hu