Dr. Bakos Attila, Székkutas háziorvosa, elmondta, hogy hölgyek és urak vegyesen, felnőttek és gyerekek egyaránt vettek részt az egészségért való biciklizésen. „Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet az emlőrák megelőzésével kapcsolatos szűrővizsgálatok fontosságára, illetve szeretnénk így is népszerűsíteni a testmozgást a lakosság körében. Ezért is gondoltuk úgy, hogy az EVP-vel, hogy szervezünk egy közös kerékpározást” ­– nyilatkozott a doktor úr.

Az érintett településeken egyidőben, 15 órakor, indultak útnak két keréken. Székkutason ehhez 100-120 ember csatlakozott. A falu orvosi rendelőjétől indult a menet, és a Sóshalmi Olvasókör épületénél volt a forduló, majd vissza a kiindulópontra.

Mihály Jánosné székkutasi lakost kérdeztük, aki a gyülekezők sorában várakozott. Elmondta, hogy 2003-ban kapta el a gyilkos kórt. Ő nagy küzdelemmel, de legyőzte a mellrákot. „Megműtöttek, felvettem a kemoterápiát, mindent, amit csak kell. Azóta rendszeresen járok szűrésekre, és hál’ Istennek nálam ez, azóta tünetmentes” – fogalmazott tudósítónknak. Majd így folytatta: „Menni kell a mammográfiára, mert ez az első lépés, ott mindjárt észreveszik, és ha időben jelentkezünk – mégha csonkítással is –, életben maradhat az ember. Élő példa vagyok erre, úgyhogy menni kell a szűrésekre, ezt tudom ajánlani mindenkinek!”

A nemes kezdeményezést az is vonzóbbá tette, hogy két gyönyörű orchideát, valamint egy színben igazodó vadonatúj kerékpárt sorsoltak ki a résztvevők között.

„Az egészség és a mozgás pedig mindenkinek jutalom, a közösségi program mellett. Én nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép számmal gyűltek össze a résztvevők, hiszen ez mindenképpen egy egészségtudatosságot jelez a lakosok részéről” – mesélte büszkén Bakos Attila.

Forrás: promenad.hu