Díszpolgári címmel ismerte el Szabó Józsefné és Mayer Gellértné életpályáját, közösségért végzett munkáját a székkutasi önkormányzat. Posztumusz kapta meg a díjat dr. Urbán János orvos. 

– Meglepődtem és köszönöm, hogy a község rám is gondolt a díszpolgári címmel – mondta Szabó Józsefné (71), aki bolti eladóként, majd boltvezetőként dolgozott Székkutason, később Sóshalmon. Mindig aktív volt, 1968-tól Szőkehalmon, 1973-tól Kutason volt tagja a szülői munkaközösségnek 1980-ig.

– A máig működő nyugdíjasklubnak 2004-ben alapító tagja és 10 évig az elnöke voltam. Családi tragédiák miatt mondtam le tavaly, mert pár esztendő leforgása alatt egymás után hunyt el a férjem, a fiam és a menyem, a két unokám azóta velem él, Mária 25, Gabriella 13 éves. És a közösségi munkát, amelyben lányaim sokat segítenek, sohasem fizetségért végeztem – mesélte Erzsébet. Elárulta: a nyugdíjasklub megnyugvást, a feszültségek oldását jelenti mindnyájuknak. Sokoldalú: szaval, énekel, gobelineket készít, fest. Képei díszítik előszobáját, több kiállítása volt Székkutason, Sóshalmon, Hódmezővásárhelyen és Torontálvásárhelyen.

– Az egyik legmaradandóbb élményem, amikor Újvidéken szavaltam Radnóti Miklós Nem tudhatom... című versét. Síri csendben hallgatták végig, és utána még színészek is gratuláltak, mondván, ezt a költeményt magyarul ilyen szépen még nem hallották. Számomra mindig a család volt a legfontosabb, de annak is örültem, hogy a boltban emberekkel foglalkozhattam – mondta.

Mayer Gellértné (82) négy évtizeden keresztül tanított első és második osztályosokat. A vásárhelyi születésű Margitka 12 éves korától él Székkutason, az általános iskolát már a községben fejezte be, és ott lett tanító. – A munkámat végeztem. A gyerekek szinte mindennap hoztak nekem pár szál mezei virágot, ezzel és a mosolyukkal fejezték ki szeretetüket. Számomra ez volt a legfontosabb, ez volt a kitüntetés.

– Többször elolvastam az értesítőt, amit kaptam, nem akartam elhinni, hogy díszpolgári címet adományoz nekem az önkormányzat. Nagyon örülök! Mostanában jól érzem magam, korábban volt több agyműtétem: 40 évig a beszédből éltem, az operációk után csendesebb, visszahúzódóbb lettem – sokat olvasok –, nem szeretek szerepelni sem – közölte Mayer Gellértné. – Amíg tanítottam, a szívem-lelkem beleadtam, az volt számomra – férjemen és két gyermekemen, Gellérten és Margiton kívül – az élet értelme. A már említett operációk miatt olyan hálát éreztem, hogy halálom utánra felajánlottam a testemet a klinikának, elfogadták. Így akkor is az oktatást szolgálhatom, átvitt értelemben taníthatok.

A harmadik díszpolgári címet posztumusz ítélték oda dr. Urbán János orvosnak, az oklevelet özvegye vette át.

- Forrás: www.delmagyar.hu -