Székkutas község önkormányzata a településen folyamatban lévő szennyvízberuházás, valamint ivóvízminőség-javító program kivitelezésével kapcsolatban lakossági fórumot szervezett hétfőn, a Németh László utca - József Attila utca kereszteződésénél. A fórumon a kivitelezők és a műszaki ellenőrök is jelen voltak.

Az alapcélja a fórumnak az volt, hogy tájékoztassák a lakosságot, és meghallgassák az észrevételeiket. A beruházás jelen pillanatban 45 %-os készenlétben van, a 10,2 km-ből 4,6 km gerincvezeték van kész – tájékoztatott Szél István polgármester. Illetve a 602 lakásbekötésből 396 van kész – egészítette ki Fodor Artúr, a kivitelező cég képviseletében.

A türelmünket és a megértésünket többször kérik, mint személyi okmányainkat. Nincs ez másképp a székkutasi szennyvízberuházás kapcsán sem. Azonban a lakosok felé erre – jelen estben – semmi szükség nem volt. A tájékoztató fórumon, ha úgy tetszik, igazán felnőttként viselkedtek a székkutasiak. Elég áldatlan állapotok uralkodnak a községben: szennyvíz, ivóvíz, 47-es főút, vasúti pályafelújítás – mind-mind olyan munkálat, hogy örvendetes a fejlődés, de az ezzel járó felfordulást, kellemetlenséget naponta elviselni nem könnyű. Mégsem estek neki (problémáikkal) Szél Istvánnak, polgármesterüknek és a többi megjelentnek.

Elsősorban olyan javaslataik, kérdéseik, aggodalmaik merültek fel, amelyek azt mutatják, hogy érdekli őket, hogy mi történik körülöttük, értik, és ami még fontosabb: megértik. Leggyakoribb kérdéseik: az egyes utcákon hol megy majd a vezeték(?), hogyan tudják csökkenteni költségeiket saját munkájuk hozzáadásával(?). A polgármester leszögezte, hogy ő semmihez nem ragaszkodik (használjanak saját csövet, ássák ki maguk, köttessék be bármilyen vállalkozóval), csak azt kéri, hogy egyeztessenek, gondolják át, alkudjanak – ha úgy adódik, de felelősségteljes döntést hozzanak, mert „ezt nem húsz évre készítjük” – fogalmazott.

A legtöbb kérdés a körül forgott, hogy az önkormányzat a bekötésekhez tett három alvállalkozóra ajánlatot a lakosoknak. Ezt azonban többen úgy értették, hogy ezeket fogja csak elfogadni a fővállalkozó, és ez néhány indulatosabb megjegyzést is hozott. Erről azonban nincs szó (lásd: fentebb). Valószínűleg egy rossz kommunikáció áll(hatot)t a félreértés mögött, ugyanis nagyjából 20 perc alatt sikerült ezt tisztázni, és mindenki megnyugodott.

Néhány további felmerült dolog:

a Jókai utcán az ivóvízcső bent van a helyén, viszont nincs lebetonozva --> június végére – azt ígérték – kész lesznek
a kék konténerben sárga a víz, kétséges a minősége --> utána fognak járni
a süllyedés miatt ne hordják el a földet --> depora fogják szállítani, hogy ilyen esetekben legyen
mennyibe fog kerülni a szennyvíz? --> 295 Ft
mi történik abban az estben, ha pl. tuja, gyümölcsfa kikerül vagy sérül a munkálatok során --> a vállalkozó vállalta a zöld területek helyreállítását, magyarul: ültetnek másik tuját, gyümölcsfát
vastartályt használhatnak-e --> nem
a Németh László utca végén megáll a víz, büdösödik --> Szél István kötelezte a céget, hogy jövő hét péntekig ki kell takarítaniuk az árkot, ahol szintezést kell csinálni, azt csinálják meg

Ezt követően eltértek az alaptémától, és egy lakossági fórumba csapott át a találkozás. Néhány ígéret, Szél Istvántól:

„Ameddig én vagyok a polgármester, Székkutason nem lesz megadóztatva a fúrt kút.” – Aztán annyit finomított ezen: amíg nem rendelik el a megadóztatást, addig nem lesz.
Néhány földút javításának céljából 1-2 kamionnyi földet beöntenek a kérdéses földes utakra.
(A 47-es felújítása miatt inkább a Kútvölggyel összekötő utat használják többen, ez viszont olyan rossz állapotban van, annyi kátyú van rajta, hogy veszélyes a közlekedés.) „Ígéretet teszek, hogy jövő péntekre rendbe lesz téve.”

Egy hónapon belül (3 hét múlva) ismét fórumot szerveznek, hogy átbeszéljék a problémákat.

- Forrás: www.promenad.hu -