Január 19-én, hétfőn délután tartotta a Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara a 2015-ös gazdasági évnyitót.

A rendezvényt Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg, és többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a problémák, a svájci frank körüli történések ugyan kihatnak a gazdaságra, de túlélési lehetősége úgy az önkormányzatoknak, intézményeknek mint a vállalkozásoknak,a foglalkoztatóknak és a foglalkoztatottaknak, a gazdaság szereplőinek csak akkor lehetséges, ha igazi együttműködést képesek eredményezni.

Beszédében kiemelte a Kamarának a Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködését. Ezt hangsúlyozta dr. Szabó Gábor is a Szegedi Tudományegyetem rektora is, aki szintén köszöntötte az egybegyűlteket. dr. Szentgyörgyi Pál Szeged alpolgármestere köszöntésében azt hangsúlyozta, hogy az eddigi versenyeztetés, pályáztatását a különböző önkormányzatoknak felváltja egy támogatás-alapú gazdaságfejlesztés.

A rendezvényen dr. Papp István a NAV Dél-Alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója tartott egy beszámolót a Dél-alföldi régió gazdaságáról,amelyben nagyon alaposan elemezték a 2013-as adatokat. Előadása során elmondta, hogy minden mutató szerint, a térségben enyhe, de biztos gazdasági fejlődés tapasztalható, a befizetett adók alapján megállapítható, hogy nagyobb a foglalkoztatottak száma az előző évhez képest és jelentősen nőtt az export, különösen a harmadik világbeli országok felé.

A Dél-alföldi régióban a vizsgált és bemutatott 2013-as év adatai alapján a feldolgozóipar hozta a legmagasabb nettó árbevételt, majd a kereskedelem és a pénzügyi szolgáltatási ágazatok. Legalacsonyabb mutatókat nettó árbevételt tekintve ágazatként a művészet, szórakoztatás, az oktatás és a kőfejtés, bányászat hozta.
Jelentős különbség mutatkozik abban is, ahogyan megoszlanak a vállalkozások besorolásuktól függően. A vállalkozások nagyon nagy – mintegy 87,5 %-a mikrovállalkozásnak tekinthető, csupán 7,2 % -uk kisvállalkozás, 1,2%-uk közepes és 4,1%-uk egyéb vállalkozási formának felel meg. Ez egyrészt azt mutatja, hogy nagyon sokan kényszervállalkozók, de a szakember szerint ez produktív menekülési forma a munkanélküliség elől, hiszen előre mutat.
Márkus András a Nemzeti Adó és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőrségének főigazgatója elmondta, hogy a 2013-as évre a vámeljárások sokszínűségének kihasználása volt jellemző. Az általa ismertetett adatok szerint Csongrád megyének exportja mintegy 72 milliárd forintra tehető, míg importja 28 milliárd forintra.

Kocsis-Nagy Zsolt a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője is tartott előadást a Dél-alföld régió gazdaságáról szóló Gazdasági Évnyitón. Felhívta arra a figyelmet, hogy amíg régebben a közgazdászok csak a GDP alapján figyelték egy-egy térség jólétét, addig mára már nem csak ezt az egy mutatót nézik. Figyelik azt hogy a számok mögötti ember valójában mennyire megelégedett a sorsával. Ennek az új módszernek a részeredményeit mutatta be előadásában, és ebből kiderült, hogy a dél-alföldi átlag ember, aki foglalkoztatott valójában sokkal megelégedettebb mint egy ugyanolyan beosztásban, ugyanannyit kereső ember, az ország más térségében. A bemutatott grafikonokból az is kiderült, hogy a nők többnyire sokkal elégedettebbek mint a férfiak.
A rendezvényen elhangzott adatok többsége szerepel a TOP 100 – A Dél-alföldi régió gazdasága című kiadványban, amit a rendezvényen mutattak be.

- Forrás: www.promenad.hu -