Csak átmeneti a kellemetlenség, ami a hódmezővásárhelyi illetve a makói betegeket éri a kórházak átalakítási munkálatai miatt – mondta el a Napraforgóban dr Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója és dr. Nagy Jenő a makói dr. Diósszilágyi Sámuel kórház igazgatója.

A keddi Napraforgó műsorunkban  dr. Kallai Árpád a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ  Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója és dr. Nagy Jenő  a makói dr. Diósszilágyi Sámuel kórház igazgatója voltak vendégeink.

Hatalmas fejlesztés folyik a vásárhelyi és makói kórházban, 2,7 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésünkre. – mondta el dr. Kallai Árpád főigazgató. -  Nagyon fontos állomáshoz érkeztünk. Elkezdődött az építkezés, többek között megújul a vásárhelyi intézmény A épülete. Rekonstrukció alá esik a diagnosztika, a műtő, a szülőszoba és az intenzív osztály is. Húsz éve nem történt ilyen méretű beruházás a kórházban. Az eszközök tekintetében annyit mondhatok el, hogy a szakmában, nemzetközi szinten is, minden elvárásnak meg fognak felelni. Ezeknek az eszközöknek a beszerzése közbeszerzési eljárásban megvalósult, és az eszközök beépítése nemsokára megtörténik.

dr. Kallai Árpád azt is elmondta, hogy úgy kell megoldaniuk ezt a nagy beruházást, hogy a betegellátást ne akadályozzák a munkálatok, ezért mindez szakaszosan történik. Előre is elnézést kérnek, ha ez kellemetlenségeket okoz bárkinek is – lesznek új helyszínek amit a betegeknek meg kell keresniük, például a szülőszoba is áthelyezésre kerül. A főigazgató műsorunkban azt mondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy a kellemetlenségeket minimalizálják.

Már két hónapja a hódmezővásárhelyi szürkehályog-műtétben részesülő betegek Makóra kell átjárjanak, mert itt éppen átalakítják a műtőt, illetve Makón pedig szünetel a mammográfia vizsgálat, de Hódmezővásárhelyen ellátják őket. Hangsúlyozom, hogy ez átmeneti megoldás, október végére várhatóan befejeződnek a munkálatok és helyre áll a régi rend. – mondta dr. Kallai.

A Napraforgóban szó esett az „Egészséges Vásárhelyért”kampányról is, amely során sokat tettek a prevenció érdekében, és tavaly októberben Makón is megnyílt  az Egészségfejlesztési Iroda, amely centralizálja és professzionalizálja a megelőző munkát. Tavaszra tervezzük azt a programsorozatot, -  mondta dr. Kallai Árpád - amikor Makó és Hódmezővásárhely kistérségi területén belül a kisebb településekre is szervezünk egy-egy szűrőnapot. Erre vonatkozóan már találkoztunk a polgármesterekkel és jegyzőkkel, és gyümölcsöző együttműködések indulnak be.

Makón megújult a szakrendelő, kívülről új szigetelést, új színt kapott a szakrendelő, új fülorrgégészeti és kardiológiai műszereket szereztek be, illetve létrejött egy nappali kórház a pszichiátria tetőterében, ez egyfajta átmeneti ellátó hely a járóbeteg-ellátás és a fekvőbeteg-ellátás között. dr. Nagy Jenő kórházigazgatótól azt is megtudtuk, hogy folyik az intézmény intenzív osztályának felújítása, megerősítik az alapdiagnosztikát, s a járóbeteg ellátás is teljesen megújul. Ez utóbbi azzal is, hogy bekerült a tüdőszűrő és a véradó a Kórház utcai rendelőbe. Az urológia, kardiológia, a pszichiátriai szakrendelés és gondozó is új helyre kerül. Mindez körülbelül 700 millió forintba kerül majd, a munkálatok költségei teljes egészében pályázati forrásokból kerülnek kifizetésre.

Ha már két orvos is vendégünk volt, kifaggattuk őket az orvosbálról is. Idén lesz a jubileumi tizedik alkalom, hogy  orvos-bált szerveznek Hódmezővásárhelyen. A védnökei a bálnak Lázár János és Turcsányi László miniszterek lesznek illetve a város polgármestere, Almás István lesz. A hagyományokhoz híven adományokat is várnak a bálon, amelynek teljes összegét jótékony célokra fogják fordítani. Idén az elesett betegek ápolási eszközeire szeretnék fordítani a befolyt összeget. A bálra mindenkit várnak, nem csak az orvosokat, mert hangulatos, szép estét szeretnének megszervezni.

- Forrás: www.promenad.hu -