Január 31-ig minden munkavállalónak meg kell kapnia az előző évi jövedelméről szóló igazolást. E nélkül nem lehet adóbevallást készíteni, pedig lassan arra is fel kell készülni. Tavalyhoz képest vannak változások, ezért érdemes figyelni.

Az adózási határidő közeledtével egyre több embert foglalkoztat az adóbevallás, ráadásul idén vannak változások is. Dr. Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője elmondta: február 2-ig lehet kérni a munkáltatói adó-megállapítást, tehát a munkavállalók eddig a dátumig nyilatkozhatnak a munkáltatójuk felé, hogy élnek ezzel a lehetőséggel. A második dátum február 16. - eddig lehet eljuttatni elektronikus úton vagy személyesen a 1453NY jelű nyilatkozatot a NAV-nak, amelyben a magánszemélyek kérhetik az adóhivatal közreműködését az egyszerűsített bevallásuk elkészítésében. A hivatal által elkészített egyszerűsített bevallást a magánszemélyek április 30. után kapják meg, s ezt le kell ellenőrizniük. Amennyiben elfogadják a benne foglaltakat, nem kell visszaküldeniük az adóhatóságnak, ha azonban javítanivalót találnak benne, május 20-ig a javított bevallást vissza kell küldeniük.

A február 25-i határidőre az egyéni vállalkozók, az áfafizetésre kötelezett őstermelők, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek, valamint az eva és kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók figyeljenek, hangsúlyozta a szóvivő. Az ő esetükben ez a 1453-as számú személyi jövedelemadó bevallás benyújtási határideje.

Dr. Kiss Péter András kiemelte: a legfontosabb dátum a május 20., amely a magánszemélyekre vonatkozik. Eddig kell benyújtaniuk a NAV felé a 1453-as számú személyi jövedelemadó bevallásukat, valamint választhatják a „söralátét bevallást” is, amelynek szintén május 20. a beadási dátuma. A „söralátét bevallás” a legegyszerűbben kitölthető bevallás, általában azok választhatják, akik egy munkahelyről kapják a fizetésüket. Ebben néhány személyes adat mellett csupán pár adatot kell feltüntetni, mondta az adóhatóság szóvivője.

Matyóka Zoltán adószakértő, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke az elektronikus adatkitöltést javasolta az adózóknak, amelyet a www.magyarorszag.hu oldalon lehet megtenni. Ezen nagyon kényelmes és jó az adóbevallás elkészítése, hiszen a program megmutatja, ha hibákat vétünk, tette hozzá az adószakértő.

Matyóka Zoltán az adóbevallás során vétett tipikus hibák között említette, hogy az adózók nem írják alá a bevallást, vagy hogy a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott jövedelmeket és kedvezményeket nem jól adják össze, de az is gyakori hiba szokott lenni, hogy valamilyen jövedelmet rossz sorba írnak.

Az adószakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a szerzett jövedelmeinkről kapott igazolásokat is ellenőrizzük, hogy biztosan a valós jövedelmünket tartalmazza-e.

- Forrás: www.promenad.hu -