Újjáépült a raktár, megújult a szárító, de egy új szárítót is üzembe helyeztek – derült ki a szerdai ünnepélyes átadón. A Herbária Zrt. telephelyén Partnerségi megállapodást írt alá a Földművelésügyi Minisztérium, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Lázár János az üzemavató ünnepségen hangsúlyozta, a Herbária Zrt. Székkutas legnagyobb munkaadója, amely jó példa, hogy egy 2200 fős településen lehet sikeres gazdasági, üzleti tevékenységet folytatni Magyarországon. A kormánynak pedig kötelessége, hogy ehhez minden támogatást megadjon.

A politikus hozzátette, a kormány célkitűzése, hogy az ország gazdasági függetlensége létrejöjjön, erős magyar gazdaság legyen, ami egy erős ország és nemzet az alapja. Lázár János szerint, ha nem érkezne hazánkba uniós támogatás, akkor a magyar gazdaság nem lenne versenyképes. A 2014-20-as fejlesztési ciklusban az országba érkező 34,5 milliárd euró 60 százalékát a kis- és közepes vállalkozásokra fordítják, melynek célja, hogy Magyarország Közép-Európa legversenyképesebb és legerősebb gazdasága lehessen. Ehhez jó néhány lépésre szükség van, de a legfontosabb a hazai tulajdonosi érdekkörben lévő gazdaságok támogatása - tette hozzá.

A politikus beszédéből kiderült, kiemelt szerepet szánnak az alföldi településeken a rendelkezésre álló mezőgazdasági és természeti erőforrások felhasználásának. „Úgy gondoljuk, hogy a vidék eltartó és helymegtartó képessége összefügg azzal, hogy a mezőgazdaságban és a hozzá kapcsolódó ágazatokban mennyi munkahelyet tudunk létrehozni” – mondta Lázár. Véleménye szerint a magyar agráriumból kevesebben élnek, mint ahányan élhetnének. Ezért alakítják át a földalapú, és a vidékfejlesztési támogatások rendszerét. Azok kapnak támogatást, akik munkaerő igényes gazdasági tevékenységet folytatnak, és ez valamilyen összefüggésben van a földdel.

A miniszter szerint külön öröm, hogy a Herbária Zrt.-nek két évtizedes előélete van Székkutason, s már a magyar piac egyik meghatározó szereplője. - Azt szeretnénk elérni, hogy minél több hazai beszállító legyen a magyar gyógynövényfogyasztásban, piacon és feldolgozásban. Ehhez pedig az állam megfelelő támogatást fog biztosítani a jövőben – zárta a politikus.

Dr. Nagy István, Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, azt mondta, a közelmúltban elkészült a gyógynövény ágazati stratégia, amely megfogalmazza a legfontosabb célkitűzéseket és cselekvési terveket a gyűjtés, a termesztés, a feldolgozás és a kereskedelem területén. Ezzel elérhetővé válhat a gyűjtés volumenének 30 százalékos növekedése, míg az előállított drogtömeg negyedével történő emelése. Az ágazat 5-8000 főnek biztosíthat kiegészítő kereseti lehetőséget és foglalkoztatást a hátrányos helyzetű térségekben.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint, ahhoz, hogy ezek a célok megvalósuljanak, a kamarának is megfelelően kell hozzáállni. Az ágazat legnagyobb ellenőrző szervezetének fontos, hogy keresse a kapcsolatot a reálgazdaság szereplőivel. Az elnök hangsúlyozta, meg kell találni azt a társadalmi össze fogást, ami abba az irányba tereli a szervezőket, hogy a célok megvalósuljanak.

Czirbus Zoltán, a Herbária Zrt. vezérigazgatója, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke köszönetét fejezte ki a helyi önkormányzatnak is, Szél István polgármester jelenlétében, hiszen remek kapcsolatot tudtak kialakítani egymással. Ezt jól mutatja, hogy a startmunka program keretében 5 hektár kamillát vetettek el.

Szerdán partnerségi megállapodást írt alá a Földművelésügyi Minisztérium és Gyógynövény Szövetség és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Forrás promenad.hu