Négy évvel ezelőtt, 25 évesen lett Székkutas polgármestere Szél István. Mára a közel 2300 lakosú település a megye mintafalujává vált, ahová az elmúlt években több mint 3 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett. Mi inspirál egy 25 éves fiatalembert arra, hogy egy közösség vezetője legyen? Hogyan sikerült ezeket a térségben példátlan eredményeket elérni néhány esztendő alatt? – beszélgetésünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

- Mindenképpen szerettem volna, ha ezt a települést - amelyhez erős családi kötelék fűz – a korábbi évek állóvizéből sikerül kimozdítani, hiszen nagyszerű adottságokkal rendelkezik. Egy olyan települést álmodtam meg, amely a térség legversenyképesebb, legjobb infrastruktúrával rendelkező települése lesz, a hasonló méretűek között. Nem elvándorló, hanem befogadó település. Ahol minden egyes székkutasi polgár úgy tud élni, hogy szolgáltatásokhoz, európai szintű közterületekhez és kikapcsolódási lehetőségekhez juthat. Szerintem ez az álom lassan a valóságban is körvonalazódik, de természetesen egy ciklus alatt nem lehet befejezni a munkát. Nagy kihívás volt, hogy egy megszokott településüzemeltetést, működtetést megváltoztassak és sikeressé tegyek.

Mit örökölt az előző vezetéstől, milyen állapotban vette át Székkutast? Min kellett azonnal változtatni, mi volt a legégetőbb feladat?

- Nem volt a településnek hosszú távú jövője, egyik-napról a másikra élt, addigi fejlesztéseit megalapozatlanul, hitelfelvétellel volt csak képes megvalósítani. Pénzügyileg nagyon rossz állapotban volt, legfőképpen azért, mert több tízmillió Ft-os adósságot halmozott fel. A működésében rendkívül nagy hiányosságok voltak, ami elsősorban az iskola fenntartásából adódott. Alapjaiban kellett megújítani a komplett település vezetését és az önkormányzathoz tartozó intézményeket.

A költségvetés rendbetétele nem tűrt halasztást. Azt el kell mondanom, hogy amikor ezt átvettem, az önkormányzat hiánya, évente több tíz millió Ft volt, ami egy ekkora településen jelentős. Munkám kezdetén, közel 35 millió Ft volt az önkormányzat hitelállománya. Szeretnék összehasonlításként két számot megemlíteni: miközben 35 millió Ft-nyi adósságunk volt 2010-ben, jelenleg több mint 50 millió Ft megtakarítása van az önkormányzatnak. Ez azért jelent valamit. Azt gondolom, látszódik az a több mint 100 milliós kormányzati segítség is, amely az iskola működtetésében jelentkezett, illetve a 41 millió forintos adósságátvállalás. De nagyon lényeges volt az a 3 éves takarékos gazdálkodás is, amelynek köszönhetően ezt a félretett pénzt most a fejlesztéseinkbe tudjuk visszaforgatni. Meg kellett tenni a szükséges és kemény lépéseket is ehhez – pl. az iskolában a pedagógus elbocsátást sem lehetett elkerülni. Alapjaiban szerveztük át az iskolát, mert évi 90 millió forintjába került az önkormányzatnak.

4 évvel később Székkutas, az Ön vezetésével, nem csak a megyében, de országosan is mintatelepüléssé vált. Hallom én is azokat a településvezetőket, akik irigykednek a székkutasi eredményekre. Mennyi munkát jelentett?

- Az a siker, amit elértünk, mindannyiunk munkája. Nagyon fontos, hogy a székkutasiak elfogadták, hogy az első évben, csakis olyan döntéseket hoztunk, amelyek rövid távon érdekeket sértettek, létszámleépítésekkel jártak, de ezek a lépések visszaigazolódnak most természetesen pozitív irányban. Hálás vagyok, hogy megértette a falusiak többsége ennek a szükségességét. Nagyon fontos, hogy a képviselőtestület a döntéseinél, a település hosszú távú érdekeit nézte. Természetesen ezek nem voltak vita nélküliek. Véleményem szerint így természetes, ez a demokrácia. Mindannyian azért dolgoztunk, hogy Székkutas – az általam felvázolt elképzelések mentén – fejlődhessen. Ezért mindenkinek köszönet jár!

Mire a legbüszkébb a megvalósult álmok közül? Mire tudná nekem most azt mondani: „Na, igen. Ez nagy eredmény.”.

- Mindegyikre. Mind olyan ügy volt, amit 100 százalékos erőbedobással vittünk végig. De, ha ragaszkodik hozzá, hogy valamit kiemeljek, akkor talán azokat a fejlesztéseket említeném, amelyek a gyerekeket, családokat érinti, az ő életüket teszi szebbé, jobbá, komfortosabbá. Nem volt szabványos játszótér, most kettő van belőle, beázott és elavult volt a Sportcsarnok, most a térségben az egyik legjobban felszerelt. Nézze, én azt gondolom, hogy 2010-től egy eladósodott településen, a gazdasági válság kellős közepén értük el ezt az eredményt, amire most büszkék lehetünk.

Mégis maradnék ennél a témánál, hiszen Székkutasra az elmúlt években lakosonként több, mint egy millió Ft fejlesztési forrás jutott. Kevés település mondhatja ezt el magáról. E mögött munka van.

- Igen, egyrészt munka van, másrészt azonban egy hihetetlen nagymértékű támogatás. Hiszen 2010 után Lázár János országgyűlési képviselőnk annyi segítséget nyújtott a településnek, amelyért mindannyiunktól köszönet jár neki. A 2010-es kampány során végigjártam több mint 500 háztartást. Vittem magammal egy füzetet, és felírtam, kinek, mire lenne szüksége, mit szeretnének. Ha most előveszem, és kipipálom ebben a füzetben azokat, amelyek megvalósultak, akkor lényegesen több pipa szerepel. Ami a választási programomat illeti, nincs szégyenkezni valóm. Több mint 3 milliárd forint nem kevés pénz, ha még azt is figyelembe vesszük, hogy jövőre befejeződik a 47-es út felújítása, ami a közigazgatási határunkon belül közel 2 milliárd forintot jelent.

Újra megméretteti magát a polgármesteri tisztségért. Folytatódhat-e ez a siker sztori, még 5 éven keresztül?

- Elsősorban azért indulok, hogy Székkutast még élhetőbbé varázsoljuk. Úgy gondolom, hogy az elmúlt 4 év nem volt hiábavaló, és a következő 5 év sem lesz az, de teendő van még bőven. Az ivóvízjavító program és a szennyvízberuházás, majd az utak megújítása után elmondhatjuk, hogy a település alapinfrastruktúrában teljes egészében megújul. Nagyon sok pénzt kell költenünk a következő években az egészségügyi ellátásunkra. Minimum 50 millió Ft-ot a székkutasi egészségügyi ellátásba szeretnék beruházni. Fel kell újítani az orvosi rendelőt, olyan szakorvosi ellátásokra van szükség, hogy ne kelljen a faluból a vásárhelyi kórházba utazni.

A legfontosabb célkitűzés, hogy Székkutason minden itt élő megtalálja a számítását, aki szeretne dolgozni, tudjon dolgozni. Ennek érdekében már tettünk lépéseket ebben a ciklusban is, pl. pálinkafőzde, csokoládégyár épült, megújult a benzinkút, a Herbária gyárcsarnoka, létesült cukrászda is. Ez mind olyan beruházás, ahol több, mint 20 fő kapott munkát. Ezt folytatni kell, nyitni a mezőgazdaság felé is. Ha munka van, akkor minden van – ezt vallom. Összegezve: szeretném a 4 éves megkezdett munkát folytatni.

Ön az elmúlt 4 évben nem csak egy település első számú vezetője lett, de a magánéletében is történtek változások.

- Valóban, nem csak az életem olyan területén történt komoly változás, hogy egy nagyon megtisztelő feladatot, a polgármesteri posztot láthattam el. Egy közösséget vezethettem, irányíthattam, sok esetben zöldfülűként, nálam jóval bölcsebb és tapasztaltabb embereknek lehetőséget, megoldást, reményt adhattam a holnapra. A másik változás, hogy megházasodtam, családot alapítottunk és megszületett Szél István Sebestyén.

- Forrás: www.promenad.hu -