Augusztusban újabb nagy fejlesztés kezdődik az Erzsébet kórházban, de Makón is. A munka némi kellemetlenséggel is jár majd.

A folyamatban lévő közel 2,7 milliárdos, Tiop-os pályázat újabb nagy fejezetéhez érkezik a következő hónapban, a közbeszerzés a finisbe érkezett, mondta el szerdán dr. Kallai Árpád főigazgató.

A széttagoltságot, az elaprózódást igyekszik majd megszüntetni  és egyfajta szakmai tömbösítéssel is megoldani a majd elkészülő beruházás. A szakmai integráció és ésszerűsítés mellett anyagi megtakarítás is várható az átépítéstől.

A főigazgató elöljáróban kiemelte, biztosan nagyon sok kellemetlenséggel jár majd a monstre projekt, szakmai és betegoldalról egyaránt, de türelmet kérnek ez úton is mindenkitől. Ugyanakkor azt a városban terjedő pletykát is megcáfolt miszerint megszűnne a szülészet a városban. Kijelentette minden osztály és ellátás marad ahogy eddig volt.

A felújítás Vásárhelyen érinti a radiológiát, az intenzív osztályt, a sebészetet és a szülészetet, szülészeti műtőt melyek a központi blokkban vannak. A tömb épületgépészeti munkái miatt ezek átmenetileg költözni fognak.

A szülészet hotelrészlege marad a régi szárnyban, de a szülészet és a császárműtő átkerül az "A" épületbe a nyugati szárny második emeltére. A főigazgató kiemelte, a költözésekkel a technikai és szakmai háttér mit sem fog változni ez idő alatt.

A sebészet műtője átmenetileg a régi műtőblokkba kerül. Ez kisebb kapacitást jelent ugyan de a délutáni műszakokba történő átszervezéssel a várólista nem nő és a műtétek száma se csökken jelentősen. Így például egy daganatos betegség műtétjét is elvégzik Vásárhelyen. Makóra kerül viszont átmenetileg az egynapos sebészet, különösen ami a szemműtéteket érinti, mivel annak kapacitása ezt bőven elbírja.

Az intenzív osztály egy most nem működő osztályra az A épület első emeletére a volt sebészetre költözik teljes egészében. Ide tartozik a műtét előtti ambulancia, mely már eddig is az "A" épületben volt.

A patológia az "A" épület mellett épülő új szárnyba kerül, ezért ez az osztály már elköltözött Makóra. A feladatot azonban úgy látják el, hogy a hozzátartozók ebből nem vesznek észre semmit, az elhunytakkal kapcsolatban nem kell Makóra utazni.

A legnagyobb kihívást a radiológia átszervezés jelenti, hangsúlyozta Kallai, talán kisebb kapacitással de minden területen működni fog ígérte. Tehát az ultrahang, a CT, a röntgen és a mammográfia is elérhető lesz. Ebben a témában még később újabb tájékoztatást ígért.

A beruházás Makót is érinti. Ott többek között az intenzív költözik átmenetileg, valamint majd véglegesen megszűnik a külső telepen található tüdőgondozó, és az is a központba kerül.

A munkálatok és a visszaköltözés 2015 őszére fejeződhetnek be.

- Forrás: hir.vasarhely24.hu -