Felvonulással indult a nap, majd miután megegyeztek a gazdával ittak rá egy kupica pálinkát és learatták a búzát Székkutason, ahol szombaton rendezte meg a Sóshalmi Olvasókör a már hagyományos arató ünnepséget. A rendezvényen mi is tanultunk: a kaszának élesnek kell lennie, valamint úgy kell vele bánni, mint a menyecskével, csak karolni és vezetni kell…

Több évtizedes hagyományokkal bír a Sóshalmi Olvasókör által rendezett arató ünnep, melyre idén is sort kerítettek Székkutas határában. A felújítások miatt most nem az egyesület székháza körül aratták a búzát, hanem a Fűzfa vendéglő mellett Németh Zsolt által felajánlott területen dolgoztak. A nap a felvonulással kezdődött majd Vladár Sándor református lelkész áldotta meg a búzát, aminek gyorsan neki is kezdtek a dolgos kezek.

Kerekes Tibort édesapja tanította meg kaszálni. - Gyerekkoromba kijártam vele a földre, először csak szénát gyűjteni, majd egyre gyakrabban fogtam kaszát a kezembe és kóstoltam bele a mesterségbe – emlékezett vissza Tibor, aki hozzátette, „édesapám mindig azt mondta: úgy kell ezzel a kaszával bánni, mint a menyecskével. Csak karolni és vezetni kell – mesélte a fiatalember.

Véleménye szerint ez egy nagyon embert próbáló feladat, mivel a búzát a legnagyobb hőségben kaszálják. Rajta is gyöngyözött a verejték szombaton. Tibortól megtudtuk, hogy korábban nagydarab földeket lekaszáltak édesapjával, aki szinte meg sem izzadt. „Ez azért volt, mert a papa játszva, táncolva kaszált” – mondta.

„A kaszának élesnek kell lenni, mikor érzi az ember, hogy már ragaszkodik a búzához, vagy a gazhoz, akkor fenni kell” – vezetett be a rejtelmekbe Tibor.

A hölgyek közben szedték össze a már learatott búzát. „Kévébe kötjük és felkúpoljuk” – mondta Varga Lászlóné, akitől megtudtuk, hogy Ő maga tizenévesen vett részt aratáson.

Molnár Ernő, a Sóshalmi Olvasókör elnöke elmondta, az egyesület tagjai mindig olyan emberek voltak, akik földművelésből éltek. Ez szinte ma is így van, ezért fontosnak tartjuk a hagyományok megőrzését. Az aratás az egy nagyon nehéz munka, ezért ezen az ünnepen viszünk bele egy kis vidámságot is.

Szombaton aztán az asszonyok daloltak, miközben zajlott az aratás, sőt nem maradhatott el a pálinka sem, ami mellé finom sós süteményt csemegézhettek a részt vevők.

Forrás: promenad.hu