Nem törődött a vonalaival, a fogyókúrával korábbi székkutasi látogatásán Keleti Andrea táncművész, ette és ette a túrós lepényt – idézte fel Hegyi Józsefné. A Kutasipuszta Vendégházban külföldieknek is süti a hagyományos vásárhelyi ételt, amely akár hungarikum is lehet. A túró és a tejföl a lelke – mondta.

– Finom illatok vannak. Mi is kapunk kóstolót? – érdeklődött Kati nénitől egy vadász, osztrák társával, miután beléptek a Kutasipuszta Vendégházba Székkutason. Néhány perccel előtte sült ki a hagyományos vásárhelyi túrós lepény. Kati néni, azaz Hegyi Józsefné csak mosolyogva bólintott. A túrós lepény is megtalálható a Vásárhelyhez kapcsolódó helyi értékek között, a későbbiekben akár a hungarikumok körébe is beválaszthatják.

– A jó túró és tejföl a lelke – magyarázta az 58 éves háziasszony, miközben a vendégház udvarán, a búbos kemence mellett felvágta az aranybarna süteményt. – Ezért általában saját túróból, tejfölből készítem. Az sem mindegy, milyen a tehén fajtája. A magyar tarka teje az igazi, mert jó zsíros. 10 liter tejből mintegy 1,5 kiló túró lesz. Nem nagy ördöngösség, pár nap alatt megvan. Teszek bele csöppnyi tejoltót, másfél nap alatt megalszik, majd másfél-két napig csurgatom, és leszedem a fölét tejfölnek. Ennyi az egész – magyarázta rutinosan Kati néni.

Tanyán nőtt fel, édesanyjától tanulta a lepénysütést. Bár – mint megjegyezte – kislányként nem nagyon érdekelte, inkább csak ette. Akkor érzett késztetést arra, hogy megtanulja, amikor Vásárhelyen megszűnt a munkahelye. Fényképészetben dolgozott, műtermi fotókat készített.

– El kellett gondolkodnunk, hogyan tovább. Kiköltöztünk Székkutasra. Másfél évig gyűjtöttem a munkanélküli segélyt, hogy meg tudjuk venni az első bocinkat. Gazdálkodni kezdtünk. Édesanyám pedig megtanított túrót, sajtot készíteni. Ő még boltokba is vitte a portékáját. Akkoriban nem voltak olyan szigorú szabályok, mint most. Nem kellett engedély, mégsem lett beteg senki a házi túrótól – jegyezte meg.

Kati néni mind a mai napig eljár idős nénikhez a ma már jószerivel elfeledett hagyományos ételek, tészták készítési fortélyait tanulmányozni. 1 kiló lisztből készíti a kelt tésztát – élesztőből, tejből, cukorból, pici sóból. A túrót 2 tojással, kicsi grízzel, liszttel keveri ki, a tetejére tojássárgájával kikevert tejföl megy. A kemencében és hagyományos sütőben is 20-30 perc alatt készül el.

Manapság a vendégházba érkezőknek vagy rendezvényre, megrendelésre készít lepényt, és más finomságokat is. Annak idején a német író, Hugó Hartung Piroska-regénye adta a vendégház ötletét. Egy magyar származású, Németországban élő vendég, aki német feleségével érkezett hozzájuk, könyvbe is foglalta a náluk gyűjtött élményeit.

– Ízlik, ízlik a túrós lepény a külföldieknek, de szerintük a gulyás és a kenyérlángos az igazi. Keleti Andrea táncművésznek viszont nagyon ízlett a lepényem, amikor a székkutasi táncgálán járt. Nem törődött a vonalaival, a fogyókúrával, csak ette és ette – mesélte nevetve a háziasszony.

 - Forrás: www.delmagyar.hu -