1.) „Székkutas község szennyvízelvezetésének és szennyvíztisztításának fejlesztése” című KEOP-1.2.0/09-11-2012-0028. azonosító számú pályázat.

A pályázat előkészítő szakasza lezárult. A megvalósítás során eddig a közbeszerzések lebonyolítása történt meg.

Három eljárás lezárult és szolgáltatási szerződéssel rendelkezik, ezek a jogi, az általános projekt menedzsment szolgáltatás, valamint a nyilvánosság biztosítás (PR) tevékenység.

A mérnöki, műszaki ellenőri szolgáltatás biztosítására vonatkozó közbeszerzés a döntés előtt áll, vagyis a nyertes ajánlattevő kiválasztása hiányzik.

A kivitelezés közbeszerzése a Közreműködő Szervezetnél minőségbiztosítás alatt áll. Optimális esetben április 15-ig szerződés köthető a kivitelezővel. Amely időponttól a munkaterület átadás is megtörténhet.

Az előkészítés költségeit két kifizetési kérelemben visszaigényeltük, a kifizetési kérelmek jóváhagyása és a szállítói finanszírozás illetve utófinanszírozás megtörtént. A projekt előrehaladásáról készült jelentést a Támogató elfogadta.

2.) Székkutas Községi Önkormányzat sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1108 jelű, „Az egészségesebb Székkutasért” elnevezésű pályázaton. A projekt összköltsége: 10 millió Ft.

Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás és a hiányos egészségkultúra. A pályázat az egészségre nevelő, szemléletformáló és életmódprogramokra épül. A projekt részeként dohányzást, drog- és túlzott alkoholfogyasztást megelőző, stresszkezelő, és rendszeres testmozgást elősegítő programokat szervezünk. Minden héten hétfőn gyógytorna, keddenként úszás, szerdán pedig pilates várja a székkutasiakat.

Havonta egyszer – az egészséges életmód jegyében – Főzőklubot szervezünk a Területi Gondozási Központban, míg a Retro Pince Cafeban csoportfoglalkozásokat a stresszkezelés és a lelki egészség megőrzése érdekében. Szintén havonta egészségügyi állapotfelméréssel egybekötött, szakorvosok által tartott előadásokon és zumba órákon vehetnek részt a helyiek, január 27-én pedig kezdetét vette az elsősegély nyújtási és baleset megelőzési programunk is.

A pályázat keretében, 2013 októberében megrendezett Egészségnapon 20 csapat mérte össze ügyességét, és 208 fő élt az ingyenes szűrővizsgálat lehetőségével. A következő nagyobb programsorozat az Egészséghét lesz, melyet szakértő oktatók és előadók bevonásával, a sportcentrum átadásakor, 2014 áprilisában tartunk.

Az egész településre kiterjedő programjainkkal a lakosság figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy az egészségért mindenki maga tehet a legtöbbet. A felsorolt tevékenységek juttatnak el bennünket fő céljaink eléréséhez, melyek nem lehetnek mások, mint "Az egészségben eltöltött életévek számának növelése". 

3.) A „Székkutas község belterületi vízrendezés I. ütem”  elnevezésű DAOP-5.2.1/A-11-2011-0012 pályázat megvalósítása 2013. december 31. napjával lezárult. Jelenleg még a záró beszámoló és a záró kifizetési igénylés elkészítése van folyamatban. 

A projekt teljes záró költsége 65.850 ezer Ft lett. Ebből az utolsó kifizetés még 547 ezer Ft-ot tartalmaz.

A kivitelezési munkálatok június elejével kezdődtek, a területek előkészítésével, mely során kitűzésre került a leendő zárt csatorna nyomvonala ill. a növényzet gyérítése. Ezt követően a beruházási munkálatok párhuzamosan folytak a Németh L. utcában, valamint a Mágocsi út mellett a Kútvölgy-Kakasszéki befogadónál.

A Németh L. utcában a feltárásokat követően megtörténtek a vízvezeték kiváltások, majd a burkolt mederelemek és a csőátereszek beépítése.

A projekt külterületi területeit érintő részeken a földmedrű árkok felújítása, beton átereszek megépítésével, a mezőgazdasági termények betakarítását követően indult el, hogy a kivitelezés során a helyi gazdálkodók földjein ne keletkezzen terméskár.

A település északi részén KD-Extra csövekkel kivitelezésre került a zárt szakasz is. Az Önkormányzat saját forrásból elvégeztette a zárt szakasz kamerás vizsgálatát a műszaki ellenőr és a kivitelező jelenlétében, gumigyűrű begyűrődést nem találtunk.

A műszaki átadás 2013. október 28. napjával befejeződött. A kivitelező részéről átadásra került a projekt átadási dokumentációja illetve a kivitelezői számla. A műszaki ellenőr elkészítette a műszaki ellenőri jelentését, illetve benyújtotta a műszaki ellenőri tevékenység elvégzéséről szóló számlát.

A kivitelezés teljes időszaka alatt, a kivitelezést végző kft. és a lakosság között jó munkakapcsolat alakult ki, az önkormányzathoz beérkező lakossági bejelentésekkel, észrevételekkel szemben a kivitelező minden esetben maximálisan nyitott és együttműködő partner volt, azok kezelésére, hogy a lakosságnak minél kevesebb kellemetlenséget okozzon az építési munkák során.

A építési munkák megkezdése előtt elkezdtük megvalósítani a B kommunikációs csomagban előírt követelményeket.

A kivitelezési munkák befejezése után megtörtént a könyvvizsgálat, mely hibát nem talált és megállapította, hogy a pályázatban elszámolható kiadások és ráfordítások kerültek befogadásra a beruházó részéről. 

4.) A Székkutasi Tömegsport Klub sikeresen pályázott „A székkutasi Sportcsarnok felújítása” projektjével. A 100 %-os támogatási intenzitású projekt összköltsége: br. 49 036 525 Ft. A kivitelező 2013. november 20-val átvette a munkaterületet és a sportcsarnok, valamint az öltöző épületnél már kicserélésre is kerültek a külső nyílászárók. A csarnok épületén befejeződtek a külső hőszigetelő panelek felszerelése, a csarnok tetejének kicserélése, valamint a külső homlokzat is megkapta az új színvakolatot. Jelenleg a belső felújítási munkálatok folynak az elektromos hálózat szabványosításával, az új fűtési rendszer kialakításával.

A Székkutasi Tömegsport Klub TAO pályázaton 9 millió forintot nyert, melynek keretében kicserélésre kerülnek a kispadok, felújításra kerül a füves labdarúgó pálya és az épületben lévő belső helyiségek (öltözők, zuhanyzók) is megújulnak.

A Székkutasi Önkormányzat saját forrásból 6 millió forintot különített el az öltöző épület fejlesztésére, melynek keretében új homlokzati színezetet kap az épület, megújításra kerül a konditerem, a vizesblokkok illetve területrendezési munkákra is sor kerül.

A Székkutasi Gyermekek Tanulását és Művelődést Segítő Alapítvány sikeresen pályázott a „Székkutasi edzőterem fejlesztése” projektjével, melynek keretében, 1.099.235 Ft-ból, új sporteszközök vásárlására van lehetőség a megújuló konditerembe.

5.) A Székkutasi Gyermekek Tanulását és Művelődését Segítő Alapítvány sikeresen pályázott „A székkutasi Sportpálya és Játszótér fejlesztése” projektjével. A 100 %-os támogatási intenzitású projekt összköltsége: br. 22 784 637 Ft. A tavalyi év végén kitűzésre került az új salakos futópálya nyomvonala, melynek első rétege már elkészült, a strandröplabda pályán megtörtént a homokcsere. A következő két hónap során korszerűsítésre kerül a futballpálya világítása, megújul a locsolórendszer, a kerítés és új akadálymentes játszótér is épül. A játszótér eszközök beszerzése során szeretnénk egy komplex (csúszdás, mászókás, tornyos) játszóelemet is megvásárolni, azonban ennek megvásárlásához, a pályázatban megnyert összeg mellett, önkormányzati forrásra is szükség lehet. A szükséges árajánlatok beszerzése most van folyamatban. A megújult Sportcentrumnál a kivitelezési munkálatok befejezési határideje 2014. április eleje.

Összességében tehát a sporttelepen 89 m Ft összegű fejlesztés valósul meg.

6.) A Székkutasi Vendégvárók Közhasznú Egyesülete sikeresen pályázott „Székkutas község fejlesztése” projektjével. A 100 %-os támogatási intenzitású projekt összköltsége: br. 40 009 004 Ft. A Művelődési Háznál már kicserélésre kerültek a külső nyílászárók, a következő félévben az épület új homlokzatfestést kap, helyenként kiegészítő hőszigeteléssel és a csapadékvíz elvezetők cseréje is megvalósul. A Területi Gondozási Központ előtt is megkezdődtek a munkálatok, itt, az új parkolóhelyek és a kistér belső sétányának nyomvonala került kijelölésre. Jelenleg a vízvezetékek kiváltásának engedélyezése és a beruházás folytatásához szükséges engedély beszerzése zajlik. A Pince Klub előtti térnél a későbbiekben kezdődnek a kivitelezési munkálatok.

7.) A Gregus Máté Bio Kertbarát és Faluszépítő Közhasznú Egyesület sikeresen pályázott „A székkutasi piac és főtér fejlesztése, parkolók megújítása” projektjével. A projekt összköltsége: br. 45 399 002 Ft, melynél a piac fejlesztéséhez az önkormányzat 4 576 364 Ft önerőt biztosít. A Művelődési Ház előtti terület, részben már megújításra is került az új térkövekkel, a következő félévben a szoborpark felőli oldalon folytatódik a térburkolás, valamint az új elárusítóhelyek kialakítása. Jelenleg a beruházás folytatásához szükséges hatósági engedélyek beszerzése zajlik. A Béke utcán a későbbiekben kezdődnek a kivitelezési munkák.

8.) A Székkutasi Olvasókör is sikeresen pályázott "A Székkutasi Művelődési Ház infrastruktúrájának fejlesztése" projektjével, 3.294.319 Ft összegben, melyből a művelődési ház nagytermében kicserélésre kerül minden függöny, illetve az ajtók elé is függönyök kerülnek. A nagyterembe modern hang- és fénytechnikai eszközöket szerzünk be. Ezen kívül mobil keverőasztalt készíttetünk a hangtechnikai eszközök tárolására. A pályázat kötelező elemeként a nyilvánosság biztosítására keretében szórólapozásra, sajtómegjelenésre kerül sor, illetve projekttábla készül.

A Művelődési Ház belső tereinek megújítására (előtér, civil terem, vizesblokkok) az önkormányzat 2014. évi költségvetésében 4 millió Ft került elkülönítésre.

Összesen a Művelődési Ház és annak környezete 93 m Ft-ból újul meg.

Székkutas Község Önkormányzata