Testületi ülés volt hétfőn Székkutason. Kiderült 200 családnak jut tűzifa kormányzati segítséggel Székkutason a fűtési szezonra, egy most nyugtázott megállapodásnak köszönhetően korszerűbb és környezetkímélőbb lesz a kommunális hulladék elhelyezése.

Központi kormányzati programnak köszönhetően jut tűzifa Székkutasra is- derült ki a testületi ülésen. Lesz mivel fűteni, 200 családnak elegendő tűzifát osztanak ki a településen. A lehetőségre a 10.000 fő alatti települések pályázhattak, Székkutas felkerült a  támogatottak listájára- derült ki a testületi ülésen.

Szó esett arról is, hogy a székkutasi önkormányzat és a megyei rendőrkapitányság közös munkájának köszönhetően saját rendőrautó fog járőrözni majd Székkutason. A helyi önkormányzat garázshelységet biztosít neki és számítógépet, valamint hozzá tartozó programot is vásároltak a rend őreinek.

A hétfő délutáni testületi ülésen a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény önkormányzatot érintő változásairól Csongrád Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője, Dr. Boros Árpád. Ezután meghatározták az önkormányzat teendőit a szociális temetkezéssel kapcsolatban: külön helyet jelölnek ki a temetőben erre a célra. Mivel törvény adat lehetőség, hogy 2014- -től a köztemetés helyett szociális temetést is igényelni lehet majd.

Kiderült, hogy jövő őszre 100 millió forint értékben rekultiválják a két meglévő szeméttelepet. A Békés Manifest Közszolgáltató Nonprofit Kft-vel lefektette együttműködési szándékát az önkormányzat a későbbiekre vonatkozóan.  A Kft-nek komoly elképzelései vannak azt illetően, hogy hogyan lehetne modern formában, a kormányzati programmal jól összefésülve működtetni a hulladékszállítást.

Szóba került, hogy a 2014-20-as fejlesztési ciklusban a település kitörési pontjai a helyi vállalkozások lehetnek. A gazdaságfejlesztésére kell fordítani az ide érkező forrásokat. A legfontosabb a munkahelyteremtés lesz. Szeretnénk kikérni a helyi cégek, vállalkozások véleményét, ők maguk vázolják fel, mire van szükségük. Őket szeretnék erősíteni- mondta el Szél István, polgármester.

Döntött a testület arról is, hogy támogatást megelőlegező hitelben vállal kezességet az önkormányzat, hogy így segítse a civil egyesületek LEADER pályázatokhoz kapcsolódó beruházásaik megvalósításának zavartalansága érdekében. Jövő év végére összesen 20 millió forintnyi fejlesztés valósul meg így, megújul a sportcsarnok a piac és a művelődési ház is.

Elhangzott: december 9-én közmeghallgatás lesz Székkutason, amelyen rendőrségi beszámolót hallhatnak az érdeklődők, szó lesz Székkutas fejlesztési terveiről és a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítéséhez kapcsolódó legfontosabb információkról.

Forrás: promenad.hu