A Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola Gregus Máté Tagintézményében nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók környezettudatos nevelésére, a szűkebb és tágabb természeti környezetünk megismerésére, értékeink megóvására.

Évek óta megszervezik a „Barangolás Magyarországon” c. három hetet meghaladó projektet, melynek keretén belül a gyerekek tanórákon és tanórán kívüli foglalkozásokon, kiscsoportokban együttműködve dolgoznak.. Az idén a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehértóhoz szerveztek kerékpártúrát, melyen a projektben érintett 5-6.osztályosok vettek részt Kruzslicz Péter és Szabó János osztályfőnökök vezetésével és a szülők aktív közreműködésével- tudtuk meg Patyi Éva tagintézmény-vezetőtől.

A biciklitúra első állomása Kardoskút-Pusztaközpontban a kardoskúti múzeum volt. Egy kis pihenő, múzeum megtekintése után a gyermekek nagy lelkesedéssel próbálták ki a fa népi játékokat. Szívesen fényképezkedtek a több méter magas szürkemarhával. Ezután csatlakoztak a múzeumban zajló, a Fehértóról szóló filmvetítéshez – tájékoztatott Kruzslicz Péter pedagógus.

A túra következő állomása a Fehértó és a kilátó volt. A diákok a séta közben megnézték a kiállított, a nemzeti park által tenyésztett állatokat. A kilátóból a gyönyörű panorámát csoportosan tekintették meg, ahol szintén sok érdekességgel szolgált a nemzeti park munkatársa. A kirándulók ezt követően részletes előadást hallgathattak a tó kialakulásáról a kiszáradt tómederben. 

A hazautat kimerítő túlélőtúraként élték meg a gyerekek a hatalmas szembeszél miatt, de már a jövő évi kirándulást tervezik.