Júliusban ünnepli Hugo Hartung szülővárosa, a németországi Netzschkau 325 éves fennállását. Az ünnepségre Székkutas is meghívást kapott, és testvértelepülési szerződés aláírására is sor kerül.

A 80-as években nosztalgia vonatokkal, IBUSZ szervezésben nagy német csoportok látogattak a Piroschka-kultusz vonzásában Székkutasra, ahol vidám napokat töltöttek. Ez a nosztalgia a mai napig megmaradt.

Hugo Hartung az 1920-as években látogatott Székkutasra. Emlékeit 1954-ben írta meg Ich denke oft an Piroschka (Gyakran gondolok Piroskára) címmel. A regény és a belőle készült film nagy siker lett, főleg német nyelvterületen. Annyira megtetszett az olvasóknak ez a pusztai romantika, hogy rendre Magyarországra látogattak. A Piroschka-kultuszt nem is annyira Székkutas környéke, hanem az egész ország igyekezett meglovagolni, számtalan helyen lehet Piroska nevű csárdával, vendéglővel és vendégházzal találkozni, sőt még ilyen nevű májkrémet is készítenek Nyíregyházán.

– Ezek fényében hazánk régi adósságát törleszti Székkutas község vezetése, amikor testvértelepülési szerződést ír alá az író szülővárosával Netzschkauval – fogalmazott Szombat Mihály. A székkutasi Vendégváró Egyesület elnöke elmondta, hogy a Polgármesteri Hivatal 2011 tavaszán vette fel a kapcsolatot a német kisvárossal. Azért 2012 nyarán kerül aláírásra a szerződés, mert ekkor ünnepli Netzschkau 325 éves fennállását.

A kis létszámú küldöttség Székkutast bemutató német nyelvű ismertetővel, prospektussal tarsolyában, és mindenféle távlati tervekkel érkezik majd Hugo Hartung szülőhelyére.

Forrás: promenad.hu