A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kifejtette: a székkutasi projektet a kormány csaknem 1 milliárd forinttal támogatja, amihez a község önkormányzata 9,8 millió forinttal és a Székkutasi Víziközmű Társaság mintegy 90 millió forinttal járul hozzá. Ezzel mintegy 1 milliárd 116 millió forint áll majd a projekt rendelkezésére. A beruházás 2015 elejére készül el.

A hódmezővásárhelyi járásban az elmúlt tizenöt esztendőben a települési önkormányzatok lassan megoldották a szennyvízelvezetés ügyét. Elsőként Hódmezővásárhely 1997-98-ban, ezt követően Mártély, majd jelenleg már elindult a program Mindszenten és most nyerte pályázatot erre Székkutas.

Jelenleg az országban mintegy 500 milliárd forintnyi hasonló beruházás van folyamatban. Emellett mintegy 60 program vár a kormány döntésére - tette hozzá a képviselő.

Lázár János hangsúlyozta: Magyarország uniós csatlakozásának egyik legfontosabb vidékfejlesztési kérdése a szennyvízkezelés ügye. Az ország ellen több eljárás is van, ami arra ösztönöz, hogy ezt a kérdést mielőbb meg kell oldani. Ennek érdekében az elmúlt esztendőkben a települések jelentős erőfeszítéseket tettek, több ezer milliárd forintot költöttek el annak érdekében, hogy Magyarországon a lakossági szennyvízkezelést 21. századi módon megoldják.

A politikus szerint „mindaddig, míg a lakossági szennyvízkezelés, a hálózat, a szennyvíz ártalmatlanítása, az ivóvíz hálózat korszerűsítése meg nem történik, nem beszélhetünk jó infrastruktúráról”.

Kifejtette: a magyar kormánynak meggyőződése, hogy a következő tíz évben az ország akkor lehet versenyképes, ha Közép Európa legjobb infrastruktúrájával rendelkező országa lesz, ez magában foglalja az alapinfrastruktúrát, a műszaki infrastruktúrát, és az emberi infrastruktúrát is.

A másik fő versenyképességi tényező szerinte az energia ára. Ennek érdekében komolyan mérlegeli a kormány, hogy a lakossági rezsicsökkentés mellett, a gazdasági szereplők számára is hogyan lehet az energia árakat csökkenteni - tette hozzá Lázár János.

- Forrás: www.kormany.hu -