A szociális kártya már a következő félévben megjelenhet egyes területeken, jövőre pedig már egységes rendszerben valósulhat meg a bevezetése.

A szociális kártya egységes rendszerben történő bevezetése 2014-re várható – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Doncsev András egy írásbeli kérdésre azt is leírta, hogy a rendszer bevezetése 2013 második felében a szociális törvény hatálya alá tartozó pénzbeli ellátásokkal kezdődik meg. Az Emminek a független Szél Bernadett tett fel kérdéseket arról, milyen tervei vannak a kormánynak a szociális kártyával kapcsolatban?

A kártya elméletileg olyan lenne, mint egy bankkártya. Vásárolni lehetne vele a boltokban, a postán, de csak bizonyos árucikkeket, például élelmiszert, iskolaszert, tisztálkodó szereket, tüzelőt, vagy a rezsi egy részét lehetne kifizetni így. Több településen azért is pártolták, hogy úgymond a készpénzben adott segélyt ne a játékgépekbe dobálják, vagy alkoholra, cigarettára költsék, és az uzsorások se tudják elszedni. Több jogvédő szervezet azonban kifogásolta, hogy a segélyezettek helyett akarják eldönteni, mit vegyenek a juttatásból.

Doncsev hangsúlyozta: a szociális kártyával a kormányzat a családoknak biztosított szociális, gyermekjóléti és családtámogatási juttatásokat akarja átláthatóvá és nyomon követhetővé tenni. Ezért jelenleg is vizsgálják azt, milyen feltételek mentén lehetne a közpénzből finanszírozott ellátások célhoz kötöttségét növelni. Mérlegelik, hogyan lehetne a visszaélések számának csökkentése mellett az ellátások rendeltetésszerű felhasználását biztosítani. Ezért az egyes ellátásokat megállapító szervek bevonásával olyan statisztikai adatokat és információkat is felmértek, amelyekre a Központi Statisztikai Hivatal Országos Statisztikai Adatgyűjtési Programja nem terjed ki. Az Új Széchenyi Terv részeként 2013 elején már elkezdték a jegyzői és járási hatáskörben nyújtott szociális és gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátások egységes nyilvántartásának kialakítását. Az Emmi lapunkkal közölte, hogy a szociális szolgáltatások területén már bevezették a Központi Elektronikus Nyilvántartás a Szolgáltatást Igénybevevőkről (KENYSZZ) nevű rendszert, melytől a jogosultság ellenőrzésének egyszerűsítését is várják.

A szociális kártya bevezetésre utal az is, hogy a parlament döntése alapján jövő év január elsejétől összevonják az önkormányzatok által krízishelyzetben adható három támogatást. Jövőre önkormányzati segély néven egységesül az átmeneti és a temetési segély, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás. A jogosultság jövedelemhatára a mindenkori nyugdíjminimum 130 százaléka, azaz jelenleg 37050 forint lehet. Azok kaphatnak tehát segélyt, akiknél az egy főre számított családi jövedelem nem éri ezt el.


Forrás: vg.hu