Hamarosan beköszönt a nyári szünidő, a balesetek elkerülése érdekében fel kell készíteni a gyermekeket a biztonságos közlekedésre. A Rádió 7 Napraforgó című magazinműsorában Égető Gyula műsorvezető beszélgető partnere dr. Rádi Norbert rendőr alezredes, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője, Torzsa Endre rendőr százados, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, és Csíkos István, a Csíkos Műhely tulajdonosa volt

A műsor kezdetén dr. Rádi Norbert rendőr alezredes elmondta, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva csökkent a gyermekbalesetek száma, melyben nagy szerepe van a rendőrség által lebonyolított megelőző programoknak, felvilágosító erejű médiaszerepléseknek. További balesetcsökkentő tényező, hogy tanév ideje alatt a város frekventált útjain, az általános iskolák előtt rendőri segítséggel kelhetnek át a gyermekek az úton.

A nyári szünetben gyakori balesetforrásnak számít a közlekedési szabályok betartását mellőző kerékpározás és az óvatlan fürdőzés is. A fürdőzési balesetek csökkentését a mindennapos testnevelés keretén belül végzett úszásoktatás is segíti, ennek köszönhetően egyre kevesebb az úszni nem tudó gyermek.

A műsorban elhangoztak a kerékpárosokra vonatkozó alapszabályok: a városhatáron kívül kötelező láthatósági mellény viselete, főútvonalon, 12 éven aluli gyermek felnőtt kíséret nélkül egyedül nem kerékpározhat, valamint a kerékpáron 16 év feletti személy egy, 10 év alatti személyt szállíthat csak. A kerékpárra szerelt utánfutóban, pedig személyt szállítani tilos. Egy hozzászóló kérdésére, a segédmotorosokra vonatkozó világítási kötelezettség is elhangzott: a motorkerékpárt lakott területen belül is, napszaktól függetlenül kötelező kivilágítani.

A hozzászólásokban kérdések érkeztek az autóban kötelezően használandó gyermekülések szabályait illetően. Válaszként elhangzott, hogy a 135 cm alatti gyermekek csak a számukra előírt gyermekülésben utazhatnak, az ülésnek EU szabványnak megfelelőnek kell lennie. A biztonsági kérdésen túl, ez egy esetleges rendőrségi akció során is ellenőrzésre kerül.

Csíkos Mihály, a Csíkos Műhely tulajdonosa ismertette a nyári biztonságos autózás szabályait. Indulás előtt mindenképpen át kell nézni az autót, felkészíteni azt a biztonságos üzemelésre. A fékfolyadékot évente kell ellenőriztetni. Sokat állt autó esetében, indulás előtt pár héttel érdemes próbaútra menni, és hasznos útitervet készíteni a váratlan fordulatok elkerülése érdekében.

A műsor végén Torzsa Endre felhívta a hallgatók figyelmét, hogy június 15-én 9 órai kezdettel Hódmezővásárhelyen az Aldi parkolóban Motoros biztonsági napot tartanak a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság és a Hódmezővásárhely Megye Jogú Város Önkormányzata közös szervezésében. A rendezvény célja, hogy a motorral közlekedők kipróbálhassák a motoros rendőrök kiképző pályáját, ezáltal vezetéstechnikai ismereteket sajátítsanak el a biztonságos közlekedés érdekében.

Forrás: promenad.hu