Újra itt a nyár, a pihenés időszaka. Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet néhány fontos dologra a nyaralás előtt.

I. Hogyan kerülhető el a betöréses lopás?

A hosszabb időre üresen hagyott ház meglehetősen nagy csáberőt jelent a betörők számára, érdemes tehát ügyelni a biztonságra elutazás előtt. Százszázalékos biztonság nem létezik, de néhány óvintézkedéssel megnehezíthetjük a betörők dolgát.

1. Nézzünk körül az udvaron!

• Csökkentsük a betörés esélyét, nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatna a betörőknek a fal megmászásához. A ház körül ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk beltérben, de mindenképpen zárható helyen.

• Győződjünk meg arról, hogy az ajtókat, ablakokat jól zártuk-e be, ugyanis az utazás előtti nagy sietségben megeshet, hogy megfeledkezünk róla, figyelmetlenségünkért, pedig nagy árat fizethetünk.

• A villanyóra szekrényét zárjuk biztonságosan, hogy a behatoló ne tudja előre elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást is kiiktatni.

• Tartsunk rendet közvetlen környezetünkben és a kertben is. A széthagyott kerti szerszámok, gépek, illetve gyerekjátékok, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyedén ellophatók. A kerti szerszámok nemcsak vonzzák a tolvajokat, hanem a behatolásnál is felhasználhatóak.  

• A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsuk meg annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni. A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait vágjuk vissza.

2. A lakásban is akad teendőnk.

• Érdemes beszerezni néhány időzített kapcsolót, amelyekkel szabályozható, hogy melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távollét alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban.

• Ne hagyjunk a lakásban nagy értékű készpénzt, ékszereket.

3. Mondjuk le az újságot!

• A postaládában felhalmozott újságok és különböző reklámok is arra utalhatnak, hogy a ház lakói távol tartózkodnak. Az újság-előfizetéseket vagy bármi egyéb, a külvilággal napi kapcsolattartást igénylő szolgáltatást elutazás előtt szüneteltessük.

4. Kérjük a szomszédok segítségét!

• Kérjünk meg egy ismerőst vagy egy megbízható szomszédot, hogy rendszeresen ürítse a postaládát, a szemétszállítási napokon a kukát is helyezze ki a ház elé, függetlenül attól, hogy tartalmaz-e valamit, vagy sem, esténként kapcsolja fel a villanyt, és húzza le a rolókat vagy húzza be a függönyöket. Fontos, hogy a redőnyök, függönyök ne legyenek állandóan leengedve, illetve behúzva, mivel ez is egy jel arra nézve, hogy senki sem tartózkodik a lakásban, házban.

• Fontos, hogy a megbízott személy tudja a pontos címet, ahol a vakációt töltik, és egy telefonszámot, ahol baj esetén feltétlenül el tudja önöket érni.

5. Ne verjük nagydobra, hogy nyaralni megyünk!

• Próbálják minél kevesebb emberrel megosztani, hogy huzamosabb időre üresen hagyjuk otthonunkat.

6. Védjük a nyílászárókat!

• Egy lakás legkritikusabb pontja a bejárati ajtó. Az ajtókra rakhatunk pótzárakat, biztosítóláncot, de ezek csakis akkor érnek valamit, ha az ajtó tokszerkezete stabil. Az ablakoknak sem árt az extra védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörés-gátló fóliával vagy redőnnyel.

7. Helyezzünk el mozgásérzékelőket!

• Helyezzen ki minden bejárathoz mozgásérzékelős lámpa, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol, elbizonytalaníthatja a betörőket.

8. Ne hagyjuk a kulcsot a lábtörlő alatt!

• Ha azt gondoljuk, hogy a legtöbb „tikos hely” (lábtörlő alatt, ablakpárkányon, ajtókeret fölött, odvas fa belsejében…) a rablók előtt is titkos, tévedünk. Egy tapasztalt betörő számára nem okoz különösebb gondot a kulcs megtalálása. A legszerencsésebb, ha a pótkulcsot a szomszédra vagy egy közeli barátra bízzuk baj esetére.

9. Szerezzünk be riasztót!

• Modern riasztórendszerek széles választékban beszerezhetők. Lehetősége van olyan rendszert választani, amely a szerződött biztonsági szolgálatot riasztja, illetve vannak olyan rendszerek is, amelyek ajtó- és ablaknyitást érzékelnek, mozgásérzékelősek, de van hő- vagy hangérzékelő (rezgés) berendezések is a kínálatban, amelyek helyben riasztanak.

A legtöbb riasztó külső táplálást igényel, de léteznek nagyon egyszerű, elemes kis készülékek is, ez utóbbiak azonban nem üzembiztosak.  

A riasztás lehet hang- vagy fényjelek formájában is. Kertbe érdemes a mozgásérzékelős reflektorokat kiépíteni, amelyek behatoló esetén a védeni kívánt területet erős fénnyel bevilágítják.

 

II. Idegenforgalmi szezonnal kapcsolatos rendőrségi ajánlások: 

A tolvajok kedvenc nyári vadászterülete a strandok, uszodák környéke. A hatalmas tömegben senkinek sem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről és a kijárat felé indul vele. Minden szezonban akad hol több, hol kevesebb strandi lopás. A strandok „szarkái” nem nézik, hogy mit visznek, lehet az strandpapucs, úszószemüveg vagy napolaj, de esetenként komolyabb dolgok is, mint például mobiltelefon, videokamera vagy éppen pénz-, irattárca. A strandi lopások a tényleges kár mellett nem kis bosszúságot is okoznak a meglopottaknak. Ezek a bosszantó esetek könnyedén elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel.

1. Hogyan előzhetjük meg a bajt a pihenésünk során?

A legjobb védekezés a megelőzés. Ha strandra megyünk, használjuk az értékmegőrzőt, a csomagokra, táskákra felváltva vigyázzunk, a parkoló autókban, pedig ne hagyjunk látható helyen táskát, értéket, azokat inkább a csomagtartóban helyezzük el. A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges, feltűnő és értékes használati tárgyakat hagyjuk otthon.

 Az esetek többségében nehézséget okoz, hogy a sértettek legtöbbször csak távozáskor veszik észre a bűncselekményt, így szemtanúk hiányában nehéz felderíteni a tettest.

 A strandokon az óvatosságra a hangosbemondó is rendszeresen figyelmeztet, ahol a saját felelősséget hangsúlyozzák, valamint azt, hogy egymásra figyeléssel is megelőzhetőek a lopások. Elég, ha valaki odafigyel szomszédja holmijára, amíg Ő távol van.

 Ha nem viszünk magunkkal nagyobb mennyiségű ékszert és készpénzt, ha nem hagyjuk felügyelet nélkül a csomagunkat benne értéktárgyainkkal, akkor tulajdonképpen nem történhet meg, hogy meglopnak bennünket.

 A rendőrségnek nincs könnyű helyzete, az esetek felderítését megnehezíti, hogy a sértettek sokszor csak a strandolás végeztével észlelik a cselekményt, az elkövetőről legritkább esetben van információjuk. Egy-egy napon bár rengetegen megfordulnak egy strandon, nehéz szemtanúkat találni.

2. Biztonságban külföldön.

Külföldi utazás előtt tanulmányozza át a Külügyminisztérium honlapján megjelentetett,  az egyes országokról külön-külön elkészített beutazási feltételeket,  valamint konzuli tárgyú tájékoztató kiadványokat, e mellett tanácsos a honlapon szereplő listákból kigyűjteni a felkeresni kívánt országokban működő nagykövetségek, főkonzulátusok, tiszteletbeli konzuli képviseletek címeit, telefonszámait.

Utazás előtt kössön általános, mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást.

Soha ne váltson pénzt illegális pénzváltóknál, könnyen előfordulhat, hogy hamis pénzt kínálnak, illetve egyéb módon károsítják meg a turistákat.

A szállodában amennyiben arra lehetőség van, vegyen igénybe értékmegőrzőt.

A szállodai szobában annak elhagyásakor ne hagyjon elöl értéktárgyat, távozáskor a szoba ajtaját, ablakát mindig zárja be, így védve értékeit a besurranó tolvajoktól.

Gépkocsival történő utazáshoz rendelkeznie kell zöldkártyával és nemzetközi kötelező biztosítással, szükség esetén szerezzen be nemzetközi vezetői engedélyt.

A magyar állampolgároknak személyazonosításra alkalmas irataikat a schengeni tagállamokban is maguknál kell tartanai az esetleges igazoltatások miatt. Személyazonosításra alkalmas okmány az útlevél, a személyi igazolvány és a jogosítvány.

Külföldön elvesztett, vagy ellopott okmányait, a helyi rendőrségen jelezze, és az erről kiállított jegyzőkönyv másolatával forduljon a magyar külképviselethez, ahol a kiállított Ideiglenes úti okmánnyal haza lehet térni Magyarországra. Ilyen okmány nélkül ne induljanak el!

ORFK Kommunikációs Szolgálat – Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

 

EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

 

Csongrád Megyei RFK Bűnmegelőzési Osztály

Rendőrségi segélyhívó: 107

Központi segélyhívó: 112

TELEFONTANÚ: 06/80/555-111

barka@csongrad.police.hu