Igazán színes forgatagba csöppenhet az, aki április 28-án Székkutasra látogat, hiszen ismét megrendezik a Kistérségi Hagyományőrző Nap és Táncgála elnevezésű programot a település Művelődési házában.

A rendezvény ötlete körülbelül két éve fogalmazódott meg – tudtuk meg Kovácsné Rostás Erzsébettől, aki elmondta, két szálon indult el a szervezés, először is volt egy Kistérségi Kulturális Kerekasztal, aminek minden településről két képviselője volt, így mint a Székkutasi Olvasókör elnöke rész tudott venni a megbeszéléseken. 2008-tól működik a Székkutasi Olvasókör, aminek van egy gyermek tánccsoportja, aminek kapcsán célul tűzték ki, hogy egy Tánc Világnapjához köthető gálán mutassák meg községi szinten tudásukat. Ennek a kettőnek az ötvözeteként 2009-től hódmezővásárhelyi és orosházi néptánccsoportok bemutatkozásával minden évben megrendezik a programot.

A kistérségben pályázati lehetőség adódott – tette hozzá Kovácsné Rostás Erzsébet, majd kifejtette, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás keretei között írtak meg egy projektet, ahol ebből a gyökerekből merítve gondolták, hogy kiterjesztik egy Kistérségi Hagyományőrző Nappá és egy Tánc Világnapi Gálává.

A rendezvény szervezési munkálatai már javában zajlanak – tudtuk meg az olvasókör elnökétől, aki elmondta, a Kistérség részéről Horváth Zoltán, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, mártélyi és mindszenti civil csoportok valamint a székkutasiak segítségével dolgoznak.

A rendezvényen hagyományos népi mesterségek bemutatkozása, népi kerámia bemutató, lovaskocsikázás, kézműves kiállítás és vásár is várja az érdeklődőket a zenés, táncos produkciók mellett – tudtuk meg.

Forrás: promenad.hu