Milyen újdonságokat hoz a tavasz a község életébe?

Meg fogjuk nyerni a szennyvízberuházást, amely nagyon nagy munkát fog róni az önkormányzatra, valamint már megkezdődtek a munkálatok a Falumúzeumnál, mely teljes egészében megújul szeptember végére. Közbeszerzési eljárás alatt van a belterületi csapadékvíz elvezetési beruházás is. Szóval sok dolgunk van!

Ezek a fejlesztések munkahelyeket is teremtenek?

Ezek a beruházások nem létesítenek új munkahelyeket, de közvetve mindenki számára fontosak lesznek

Milyen lépéseket tett a képviselőtestület ezidáig annak érdekében, hogy munkahelyek létesüljenek?

A bérleti díjak csökkentésével, a vállalkozások támogatásával, illetve a kedvező pályázati feltételekkel sokat segítettünk, és tesszük ezt a jövőben is. Ennek egyik jó példája a cukrászda, ahol közel 500 ezer Ft-os támogatást kaptak, és 2 személyt foglalkoztatnak. Továbbá eredményesen pályázatot nyújtottak be pálinkafőzde és csokiüzem létesítésére is, ahol 4 székkutasi személy fogja megkezdeni a munkáját. Azt is megjegyezném, hogy a helyi cégektől, boltoktól nem szedünk ingatlanadót vagy építményadót, mint sok környező településen. Ez is nagy szó!

2013 márciusától Székkutason is elindult a közmunkaprogram. Hány személynek biztosítanak munkát?

Közel 100 személynek. 40 személynek 1 évig folyamatosan. Míg másoknak időszakosan, de munkát biztosítunk. 1,5 hektár földterület helyett 5 hektáron zajlanak majd a munkálatok. Ebben az évben állattartással, zöldség- és növénytermesztéssel, valamint tésztagyártással is foglalkoznak. Tisztában vagyok azzal, hogy 47 ezer Ft-ból nem lehet megélni, de a startmunkaprogramban dolgozók többsége nem 47 ezer Ft-ot keres, hanem közel 60 ezer Ft-ot vihet haza, mely mégis jobb, mint a 22.800 Ft összegű foglalkoztatást helyettesítő támogatás.

2013. január elsejétől állami fenntartás alá került a székkutasi általános iskola. Ez jelentett-e bármilyen változást a pedagógusok és a diákok életében?

Az átállás az Önkormányzat és a Tankerület kiváló együttműködésének köszönhetően zökkenőmentesen történt, és a működésben ez a jövőben sem változhat. Kijelenthetjük, hogy ebben a ciklusban az iskola az egyik legnagyobb nyertese a változásoknak, hiszen a gyermekek folyamatosan gyarapodnak, segítünk a nyelvtanulásban, úszásoktatásban, a tehetséggondozásban, és a továbbtanulásban.
Az iskolában megújultak a mosdók, a tantermek, illetve a kerítés is, mintegy 7 millió Ft értékben. Az óvodában 2 millió Ft összegben történt meg a fűtéskorszerűsítés, és novemberre befejezzük a sportpálya és a sporttelep fejlesztését is, mintegy 75 millió Ft értékben. Továbbá szeptembertől zeneoktatás bevezetését tervezzük, és idegen nyelvi oktatást óvodás kortól.
Úgy érzem, én és a képviselőtestület mindent megteszünk annak érdekében, hogy a székkutasi gyerekek modern intézményben, XXI. századi körülmények között tanulhassanak.
Választási ígéretemnek eleget teszek, miszerint a középpontban a gyermekek és azok oktatása áll. Viszont úgy érzem, hogy egyes pedagógusok többet tehetnének annak érdekében, hogy a gyermekek itt maradjanak az iskolában, amit a jövőben minden pedagógustól elvárok - ezáltal biztosítva, hogy az iskola hosszú távon fennmaradhasson. Ilyen kiváló állapotú és korszerű felszereltségű iskolát keveset lehet találni a Dél-Alföldön. Ebben az iskolában rengeteg fantázia van, a gyermekeket ide vonzani, és nem elengedni kell. A mezőgazdaságban, a zöld energiában, hagyományőrzésben és a természetvédelemben rengeteg lehetőség rejlik.

Támogat-e egy olyan kis települést a Magyar Állam, mint Székkutas?

Úgy érzem, hogy Székkutas csakis nyertese az elmúlt két és fél évnek, hiszen közel 100 millió Ft-ot kapott a Magyar Kormány jóvoltából, mely ÖNHIKI és adósságkonszolidáció formájában érkezett az önkormányzat számlájára. Azzal, hogy a szennyvízberuházást megnyerjük, a piac, a sporttelep, a sportpálya, a művelődési ház, és a temető fejlesztésére vonatkozó beruházásokat, az ivóvizünk minősége javul, valamint kerékpárutak épülnek 2 milliárd forintnyi pénz kerülhet Székkutasra. Ebben a térség országgyűlési képviselőjének is sok munkája áll. Kijelenthetjük, hogy Székkutas jól gazdálkodik és jól él a kapcsolati tőkéjével.

Ezt hogyan érte el?

Elsősorban összefogással, a falu részéről racionális gondolkodással és kemény munkával, mely minden székkutasi polgárt érint. A mai gazdasági helyzetben csak együtt, közösen sikerülhet. Senki nem veheti el tőlünk azt, hogy ezekben az években lényegesen jobban teljesítünk, mint az elmúlt évtizedekben.

Közeleg a jó idő. Milyen közösségi programot ajánlana?

Számomra a legfontosabb, a gyermeknapi játszótér avatása és az azt megelőző közösségi munka, nyáron egy fesztivál szervezése. Egészségnap szervezése a doktor Úrral közösen.

Polgármester úr, mi az Ön véleménye Székkutas új háziorvosáról?

Örülök annak, hogy egy fiatal háziorvos jött Székkutasra, aki megpróbálja új alapokra helyezni a helyi egészségügyi helyzetet. Szokatlan, hogy egy új rendszert működtet, de bízom abban, hogy idővel mindenkinek megfelelő lesz. Véleményem szerint, egy jó szakértelemmel rendelkező, nagy tudású, szorgalmas fiatalember.

Forrás: Kutasi Hírek