A nagy hidegben elfogyott a fa a székkutasi tüzépen. Az önkormányzat segített a bajban, 160 mázsa tüzelőt vásárolt és adott tovább családoknak. A helyi vállalkozó hétvégén várta az utánpótlást.

Fizetnek a fáért, csak segítsen az önkormányzat beszerezni, hogy tudjanak mivel fűteni – ezzel keresték fel a múlt héten többen is a székkutasi polgármestert, Szél Istvánt. A sarkvidéki hidegben ugyanis felvásárolták a helyi kereskedő készletét a falubeliek.

– Elfogyott a vállalkozó tűzifája, segítenünk kellett. Ezért az egyik vásárhelyi tüzéptől 160 mázsát vásároltunk. Pótkocsis traktorral hoztuk ki a faluba. 2 nap alatt el is vitték a polgármesteri hivatal udvaráról. Összesen 32 családnak fejenként 5 mázsa tüzelőt tudtunk biztosítani. Annyiért adtuk, amennyiért vettük, mázsánként 2100 forintért – mondta Szél István. Székkutason az elmúlt hónapokban egyébként szinte annyi szociálisan rászoruló család (44) igényelt ingyen tűzifát, mint az elmúlt egy hét alatt (35). Azért, hogy mindenkinek jusson, átlag 5 mázsa helyett legutóbb már fejenként 1–2 mázsát osztottak ki.

– A hétvégén feltöltöttük a készletet, újra van fánk – mondta Ludányi Pál, a Kutas Transz Kft. ügyvezetője. – 22 éve működik a cég, de ilyen még nem fordult elő, hogy néhány nap alatt elvigyék az összes tüzelőt. Általában 2–3 kamionnyi, azaz 480–720 mázsa a készletünk. Sajnos úgy tűnik, hogy az emberek nem tudnak előre nagyobb tételt vásárolni. A nagy hidegben több fára volt szükség, és megrohamoztak bennünket – vázolta a helyzetet a kft. vezetője. Ludányi Pál úgy tudja, más tüzépek is fahiánnyal küzdenek.

A pótlás nem egyszerű. A székkutasi vállalkozó szerint itthon egyre nehezebb beszerezni fát. Ő a készlete jelentős részét Romániából hozza. A hétvégi rakomány is onnan érkezett. A hazai fakitermelő napokig hitegette, de végül nem tudták logisztikailag megoldani a szállítást.

– A hideg is megviselte a kamionokat, az utak sem voltak igazán járhatók. Nem beszélve arról, hogy a mai világban nagyon meg kell gondolni, hogy üresen elinduljon-e egy kamion vagy sem. Össze kell hangolni a fuvarokat. Románia közelebb van, jó minőségben, jó árban, akár 15 százalékkal olcsóbban tudom beszerezni a tüzelőt – magyarázta a székkutasi vállalkozó.

Forrás: Délvilág