Csongrád megyében a kormányhivatal és a fogyasztóvédelmi hatóságunk is nyitva tartja az ajtaját a lakosság előtt. Ha bejelenti valaki, hogy nem érti a számlát, vagy nem csökkent a rezsiköltsége, akkor ki fogjuk vizsgálni. Azaz elsődleges cél, hogy a lakosság megkapja a tíz százalékos rezsicsökkentést – hangsúlyozta B. Nagy László a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

A Csongrád megyei kormánymegbízottat a számlázás kapcsán kereste meg a Magyar Televízió. Az utóbbi napokban lábra kapott találgatások szerint ugyanis nem biztos, hogy a lakosság számára is egyértelműen jelzik majd az előírt tíz százalékot a szolgáltatók. A kormány által bejelentett rezsicsökkentés után mások azt latolgatták, ki tudják-e gazdálkodni a cégek ezt a bevételkiesést? Azt is sokan felvetették, hogyan fogja ellenőrizni a döntés betartását az állam?

A kormánymegbízott az élő adásban elmondta: Csongrád megyében is örömmel fogadták az emberek a tíz százalékos rezsicsökkentést. Ma még nem mindenkinek a számláján látszik ez az összeg, ugyanis mások a leolvasási rendszerek. Főleg a gázszámlánál igaz ez, hiszen a havi, negyedéves, éves leolvasásokból előlegszámlákat bocsátottak ki, de el kell azt hinni, hogy a kormányzat elkötelezett a díjcsökkentés érvényesítésében. B. Nagy László kérdésre válaszolva kifejtette: nem tart attól, hogy a szolgáltatók trükköket alkalmaznának. Szerinte ahhoz túl jól szervezett és túl nagy cégekről van szó, hogy ilyet tegyenek, bár a számlázási rendszerek átállításában van tévedési lehetőség – tette hozzá. „A fogyasztást mennyiséggel mérik, a tíz százalék az pedig százalékos adat, ezért nem lesz nehéz kiszámolni az előző árképzéshez képest a csökkenést.”

B. Nagy László sajnálatosnak nevezte, hogy azok a cégek, amelyek Magyarországon gázszolgáltatással, villamosenergia-szolgáltatással foglalkoznak, kizárólagosan külföldi tulajdonban vannak. A kormány által megszabott rezsicsökkentést szerinte nem fogják megsínyleni: a menedzsmentdíjak, vagy a profitelvárásaik terhére, bőségesen ki tudják gazdálkodni. A kormánymegbízott elmondta azt is: minden vállalkozás teret biztosít magának arra, hogy meghatározza: mekkora profitot szeretne, és azt hol termelje ki. Az elmúlt 10-15 évben az itt lévő nagyszolgáltatók – dicséretes fejlesztéseik mellett – rengeteg pénzt vittek ki profitoldalon, és más mérlegsorokon, a magyar, és az európai jogszabályok szerint is törvényes módon.

További információk:

Mint ismeretes, január 1-től tíz százalékkal csökkent a lakossági gáz és villamos energia ára. Ez egy átlagos család számára 40-50 ezer forintos megtakarítást is jelenthet éves szinten. A rezsicsökkentés azért is jelentős, mert míg Nyugat-Európában az átlagkereset 6 százalékát teszik ki a rezsiköltségek, addig hazánkban mintegy 20 százalékára rúgnak egy átlagos lakás fenntartási költségei. Magyarországon 2002-2010 között több mint 200 százalékkal emelkedtek a lakossági energiaárak. Az intézkedés 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán.

A gáz esetében: Magyarországon mintegy 3,8 millió családi otthon van, melynek 76 százalékát fűtik gázzal. Egy átlagosnak mondható 120 négyzetméter alapterületű családi ház éves átlagos gázfogyasztása 3000m3/év, ami a 2012-ben tapasztalt átlagárat alapul véve 408 000 forintos költséget jelent a háztartásnak. Ehhez képest a bejelentett költségcsökkenés közel 40 ezer forintra is rúghat évente, amely havonta több mint 3 ezer forint megtakarítást jelent a háztartás számára.

A villamos energia esetében: a bejelentett költségcsökkenés egy 4 fős háztartásnál, melynek havi áramigénye ~250 kWh. (ez évente 3000 kWh,) ami átszámítva 145 800 forintos költséget jelentett a családnak 2012-ben általános villamos energia esetén. Ehhez képest 2013-ban már jó 15 ezer forinttal több maradhat a családi kasszában éves szinten.

Forrás:
Varga Márta
kommunikációs vezető
Csongrád Megyei Kormányhivata