Székkutas, Mártély, Mindszent - Indul a karácsony előtti jótékonysági akció a székkutasi önkormányzatnál, ahol élelmiszercsomagot kapnak a helyiek, és tűzifát is osztanak. Mártélyon pályázati támogatással tudnak segíteni az ünnepek előtt a rászorulókon. Mindszenten elmarad a tűzifa- és az élelmiszercsomag-osztás is.

Saját termesztésű őrölt pirospaprikát, gyógynövényekből készült teát, lisztet, cukrot, szárazkolbászt is kap a Székkutason dolgozó 100 közmunkás – jövő héten indul az önkormányzat karácsony előtti jótékonysági akciója. Ingyenebéden vehetik át a közmunkások a 3000 forintos élelmiszercsomagokat – tudtuk meg Szél István polgármestertől. Ezután még 150 székkutasi – nagycsaládos és nyugdíjas – rászoruló kap fejenként 3000 forintos csomagot. Idén is osztanak tűzifát, mintegy 300 mázsát, amelyből várhatóan 30 családnak jut majd. Vállalkozók segítségével az önkormányzat 180 óvodásnak és iskolásnak ajándékoz Mikulás-csomagot. Leginkább a tüzelőre számítanak a székkutasiak – osztotta meg tapasztalatait Szél István. Az önkormányzat a szociális juttatásokra szánt összeg nagy részét, több száz ezer forintot, decemberben költi el – tette hozzá.

Egyre kevesebb pénzt tud fordítani a mártélyi önkormányzat jótékonykodásra. Pár évvel ezelőtt az ünnepek előtt kiosztott élelmiszereket még saját zsebből finanszírozta a falu, de már tavaly és az idén is pályázat révén próbálják megoldani. Az Európai Unió – A Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül – élelmiszersegély-programjában a közelmúltban kaptak élelmiszereket 18 éves korig a gyerekek, illetve a 60 év feletti mártélyiak. Hogy egységes legyen a csomag, mintegy 100 ezer forintért az önkormányzat liszttel, cukorral, különböző élelmiszerekkel egészítette ki, ennél többet nem tudnak vállalni. Így összesen 525 család kapott ajándékot – magyarázta Balogh Jánosné, a település polgármestere. Mártélyon tűzifát tudnak még biztosítani a rászorulóknak, már most 20 család igényelt, családonként 3-5 mázsára számíthatnak, a fát a tiszai ártérből a közmunkások gyűjtik be – nem kerül a falunak semmibe. Az idén született babák családjai is kapnak télire tüzelőt, 16-an.

Fatüzelésű kazánokra pályáztak a mindszenti Dózsa-telepi iskolában és az önkormányzatnál, ha sikerül nyerni, akkor hamarosan szeretnék lecserélni a gázkazánt, és fával fűteni az épületeket. Ezért az idén várhatóan decemberben nem oszt az önkormányzat a rászoruló családoknak tüzelőt, a cél, hogy az iskolában ne fázzanak a gyerekek. Januárban viszont elképzelhető. Az ünnepek előtt élelmiszercsomagot sem kapnak a helybeliek. A civilszervezetekhez várhatóan januárban érkeznek adományok, ezeket lehet majd szétosztani.

- Forrás: www.delmagyar.hu -