Székkutason további fejlszetések várhatóak a jövőben. Az állami feladatok közül pedig az egyik legfontosabbnak a következő 2 évben a gyermekeket nevelő alacsony jövedelmű családok támogatását nevezte meg Lázár János országgyűlési képviselő csütörtök esti fórumán Székkutason.

\"\"

Az esti fórum elején Szél István polgármester tájékoztatta a művelődési házba ellátogató falusiakat a település eddigi fejlesztéseiről de szól a jövő évi beruházásokról, kiemelve, több mint 200 milliós fejlesztés várhat Székkutasra, különböző pályázatok révén.


 Lázár János elsőként a nemzeti adósságállomány több pilléréről beszélt, utalva a 2010-ben átvett 85 % -os állami adósságról, a magánszemélyek súlyos devizaterheiről. Mindkét adósságtömegen már enyhített a kormány, legutóbb 2012-ben 600 millió dollár hitelt fizettek vissza az IMF-nek. Székkutas vezetése 42 milliós hitellel indult neki a 2010-ben kezdődő ciklusnak, azóta újabb hitel felvételére nem került sor, így a kormány teljes adósságállomány helyzetbe hozhatja a falut. 2013-tól ennek, és a közigazgatás átalakulásának köszönhetően a polgármester és a gondos testület lényegesen nagyobb forrásokkal fog rendelkezni, melyek fejlesztésekre és szociális juttatásokra fordíthat.

\"\"

Az állami feladatok közül az egyik legfontosabbnak a következő 2 évben Lázár János a gyermekeket nevelő alacsony jövedelmű családok támogatását nevezte meg. Elmondta, milliók élnek 2 gyermekkel 200 ezer forintnyi nettó jövedelemmel, az ő életük a legnehezebb, őket kiemelten kell segíteni.

 A járási hivatalok kialakítása kapcsán bemutatta Tóthné Kecskeméti Katalint, aki a kistérség tanügyi vezetője lesz, míg Vásárhely aljegyzője, dr. Makó András heti két alkalommal a járási hivatalt testesíti meg Székkutason, mint egyfajta "főszolgabíró". A kórházak államosításával kapcsolatban kiemelte, a Kakasszéki intézmény jövőre 500 milliós beruházás keretében újul meg, teremt új munkahelyeket. A vásárhelyi kórház vezetésére pedig éppen a napokban kapott 5 évre megbízatást a szintén jelen lévő dr. Kallai Árpád főigazgató.

\"\"

A település ügyes-bajos dolgai között megemlítette az elmúlt napok sikerét, a belvízelvezető kialakítását megvalósító pályázatot, a csatornázást - melyet azonban nem siettetne -, valamint a jövő év pályázati forrásait, így az ivóvízminőség javító programot.

 Az Új Élet Tsz ügyeiről szólva rövid történeti visszatekintést is tett, 3 éve annak, hogy itt egy fórumon kérték többen a mezőgazdasági végnél folyó gazdálkodás kivizsgálását. Ha ez akkor nem történik meg, soha nem jutunk el a mai történésekhez, mondta. Bátorság és összefogás kellett hozzá. Azóta kiderült a Tsz vezetői privatizálni akarták a közvagyont, saját célra átjátszva. Az ügyészség 821 rendbeli sikkasztással gyanúsítja az TSZ vezetőjét Sz. Imrét, akire akár több éves szabadságvesztés is járhat. Ez azonban kevés, mondta Lázár János, cél hogy az ellopott közös vagyon is visszakerüljön a tagokhoz. Arra biztat mindenkit, polgári peres eljárásban csatalakozzon a vásárhelyi városi bíróságon tett beadványhoz, hogy legalább a megmaradt Tsz vagyonból mindenki megkapja a jussát.

\"\"

Régóta kérdés a 47-es út korszerűsítése, mely a kormány számára is kiemelt projekt. 2014-től indulhat a vásárhelyi elkerülő építése, valamint a Hódmezővásárhely és Orosháza közötti szakasz felújítása, szélesítése, és hozzá tartozó kerékpárút építése.

Pár nagyszabású tervet is ismertetett a képviselő, melyek hamarosan napvilágot látnak, és amelynek szószólója kíván lenni a parlamentben. A tervezési fázisnál előrébb tart az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentő rendelet, mely eredményeképp a mostani 27 %-ról 10 % körülire csökkenne a tej, kenyér, és egyebek adója.

Szólt még a képviselő a földtörvény hétfői módosításáról, mellyel 2/3-ossá válna a törvény, így egy sor intézkedést alárendelve meg lehet akadályozni a külföldiek, spekulánsok, bankárok és jogi személyek magyar földhöz jutását.

Forrás: promenad.hu