Ivóvíz minőségének javítása, csatornázás, belvíz elvezető rendszer korszerűsítése – mindez csak néhány, a Székkutason végbemenő fejlesztések közül. Januártól az iskola állami üzemeltetésű lesz, valamint egy új háziorvos is megkezdi szolgálatát. A Rádió 7 Napraforgó című magazinműsorában Szél Istvánnal, Székkutas polgármesterével és dr. Bakos Attila háziorvossal beszélgettünk.

 2013. január 1-jétől új háziorvos teljesít szolgálatot Székkutason. Dr. Bakos Attila úgy véli, a családorvos jobb kifejezés a háziorvos helyett. Ő ugyanis a beteg-orvos közötti kommunikációra nagyobb hangsúlyt fog fektetni, hiszen az eredményes gyógyításhoz, vagy az egészség megőrzéséhez mindez elengedhetetlen. A doktor elmondása szerint nem választana más hivatást. Célja, hogy az egészséget megóvják, egy Diabétesz Klubot is szeretne a jövőben létrehozni.

\"\"

Több mint féléves probléma oldóik meg dr. Bakos Attila érkezésével – mondta Szél István. A polgármester elmondta, öt évig biztosítani fogják az ingyenes bárányhimlő és HPV elleni védőoltásokat. Ez a szociális juttatás egy ajánlás, így nem kötelező élni vele.

2009-ben, majd 2010 és 2011 telén Székkutast elöntötte a belvíz, jelentős károkat okozva. A képviselő-testület akkor egy vízrendezési terv kidolgozásáról döntött. 65 millió forintos pályázatot nyertek el ennek kivitelezésére. Szilárd burkolatú árkokat fognak építeni mintegy 3000 folyóméter hosszban, a víz elvezetését pedig a gravitációra bízzák. A beruházás várhatóan 2013 őszén kezdődik meg.

Kistérségi szintű, közel 1,7 milliárd forintú pályázat keretében valósul meg Székkutason az ivóvíz minőségének javítása. A beruházás során olyan ingatlanokhoz is eljuttatják az ivóvizet, ahol korábban nem volt. A csatornázási beruházás önerejének befizetésére jelenleg 70-75 százalékos a lakosság hajlandósága. A polgármester jó aránynak értékeli mindezt, és úgy véli, amint aláírják a pályázatot, ez a szám növekedni fog.

2013. január 1-jétől állami fenntartású lesz a székkutasi általános iskola. Tóthné Kecskeméti Katalin járási tankerületi vezető azt mondta, mindebből semmit sem fognak érezni az iskolás fiatalok. A jövőben is szoros lesz az együttműködés az önkormányzattal, valamit az óvodával. 7 millió forint áll rendelkezésre annak érdekében, hogy az oktatási intézmények részére kazánokat vásároljanak. A kazánprogram segítségével jelentős összeget spórolhatnak meg, amelyből további fejlesztéséket kívánnak végrehajtani.

A mezőgazdasági start-munkaprogram jól sikerült – értékelte a polgármester. 15 embernek biztosítottak munkahelyet általa. A jövőben ezt a létszámot 20-ra fogják emelni. A saját földeken termesztett zöldségfélékből és gyógynövényekből élelmiszercsomagokat állítottak össze, ezeket első körben karácsony környékén a közmunka programban részvevők és családjaik kapják meg.

Forrás: promenad.hu