Székkutas lakosságának is bemutatkozott a község új orvosa, aki 2013 január elsejétől tölti be a praxist. A hagyományos olvasóköri teadélután vendége kedden este ezúttal dr. Bakos Attila volt, akivel Szél István polgármester beszélgetett.

\"\"

Szél István rögtön a kötetlen beszélgetésre biztatta a fiatalembert és a jelenlévőket, de elmondta azt is, számára is furcsa ez a pozició, hiszen most debütál, mint műsorvezető-moderátor.

 Dr. Bakos Attila mesélt ambicióiról, orvosi pályájáról, családról, tervekről, elképzelésekről, egészségről, betegségről egyaránt.

\"\"

Hódmezővásárhelyen születtem, itt is élek feleségemmel és a gyönyörű, ötéves kislányommal– kezdte bemutatkozását dr. Bakos Attila. A 30 éves doktor két éve diplomázott le, és ekkor szerezte meg a háziorvosi szakvizsgáját; ám nem éri be ennyivel, az üzemorvosi és a belgyógyász-reumatológiai képzést is el szeretné végezni.

 A nagyszüleim, és anyukám több rokona is nagymágocsi volt, ezért Székkutason is sokan ismerik őket – folytatta az orvos, aki eddigi munkásságáról is beszélt. Zákányszéken és Kunszentmártonban is praktizált már háziorvosként, ahol kétezer fő tartozott a körzetébe, és nagyon szeretett segíteni a betegein. A jövőbeli székkutasi munkásságáról úgy gondolja, hasonló lesz, mint a kunszentmártoni.

\"\"

Két féle háziorvoslás létezik, a városi és a falusi, nekem már mindkettőben volt részem – avatott be a szakmai titkokba dr. Bakos Attila, akinek az a véleménye, hogy a falusi kötöttebb, kevesebbet mehet szabadságra, mert a háziorvoson kívül nincs más egészségügyi dolgozó, aki foglalkozna az emberekkel. A szakma szépségének azt tartja, amikor is egy orvosnak sikerül elnyernie a körzetébe tartozó betegek bizalmát, ami csak komoly munkával elérhető.

Ez városon nehezebb, mint egy kisebb településen – magyarázta. Ugyanis a városi emberek egy része évekig nem találkozik a háziorvosával, hisz van kórházi szakrendelés, valamint több magánrendelőben is fogadják őket doktorok. Sokkal mozgékonyabbak az emberek, míg a falvakon a sebek kötözésétől kezdve általános vizsgálatokig a háziorvoshoz fordulnak az ott lakók.

Arra a kérdésre, hogy milyen új rendszert kíván bevezetni Székkutason, dr. Bakos Attila így nyilatkozott: „egy szobában leszek én, a másikban a két nővér, és csak számítógépen tartjuk egymással a kapcsolatot. Így könnyebben megnyílik a beteg, hisz általános tapasztalat, hogy az orvosoktól még mindig félnek az emberek, ezért az ápolóknak mondják el a személyes titkaikat.”

Szinte közhely, hogy a kis településeken, mint például Székkutason, az orvosi váróterem az egyik legfontosabb közösségi helyszín, ahol a legkülönfélébb beszélgetések zajlanak hírekről, mindennapokról. Az biztos, hogy én ebben nem veszek részt, aki hozzám bejön, és elmond valamit, én senkinek sem adom tovább – tette hozzá a község leendő háziorvosa, akinek az elsődleges célja, hogy kemény munkával, de elérje mind szakmai, mind emberi szempontból Székkutas lakosainak bizalmát.

 Forrás: promenad.hu

\"\"