A 2011-ben elfogadott Civil törvény hatására eddig nem látott méretekben kerültek támogatásra az idei évben civil szervezetek, országosan, így Vásárhelyen és térségében is. A támogatási rendszert továbbra is fenntartják, így a jövő évre újabb támogatásokról számolt be Cseri Tamás települési képviselő sajtótájékoztatón csütörtökön a Városházán.

A régebbi pályázatokkal ellenétben kevesebb bürokráciával, könnyebb eljárással és nagyobb összegekkel indulhattak a civil szervezetek.  30 vásárhelyi, 2 mártélyi, 4 mindszenti és 1 székkutasi szervezet nyert összesen közel 16 millió forintnyi támogatást a 2012-es esztendőben.

\"\"

Cseri Tamás a szervezetek nevében itt köszönte meg a kormánynak a lehetőséget, valamint a civileknek is köszönetet mondott, hiszen indulásuk nélkül nem lehetett volna ezeket a pénzeket lehívni.

A pályázati intenzitás a következő működési évre tovább bővül, a civil információs központok segítségével 2012 december 11-ig van lehetőség az újabb pályázatok beadására, melyek elbírálása várhatóan márciusra megtörténik. Pályázni 250 ezer és 4 millió közötti összegre lehet.

Zsarkóné Sánta Zsófia, a Visszhang utcai olvasókör elnöke szintén köszönettel és elismeréssel szólt a támogatásokról, mellyel a korábbiakkal ellentétben kevesebb papírmunkával ötször annyi forráshoz jutott a szervezet.  Az olvasókör működésre és akadálymentesítésre pályázott.

Szentkereszti Szabolcs a Hód Úszó SE elnöke szintén kiemelte az egyedülálló lehetőséget, mivel sportáguk egyébként is elesik egyéb támogatásoktól, lévén nem látványsport az úszás. Kiemelte most egy nagyobb összeget tudtak így lehívni, valamint azt, hogy nekik leginkább bérköltség jellegű forrásokra lenne szükségük.

Forrás: promenad.hu