Jelenleg nincs hazánkban influenzaaktivitás, ezért ez a legalkalmasabb időszak az influenza elleni védőoltás felvételére. November 6-tól már a háziorvosoknál is igényelhető az országszerte biztosított 1 millió 300 ezer ingyenes oltóanyag – tájékoztatott dr. Gilyán Judit, a Hódmezővásárhelyi- Makói Kistérségi Népegészségügyi Intézetének tisztifőorvosa.

Összesen hétezer védőoltás érkezett a megyébe – mondta el dr. Gilyán Judit. A háromkomponensű oltóanyagból kettő rész teljesen új típusú, amely a vírustörzset tartalmazza, míg a harmadikat már tavaly is alkalmazták.

Várhatóan január közepétől növekszik az influenzások száma, ezért a mostani a lehető legkedvezőbb időpont arra, hogy felvegyük a vakcinát, amely két hét elteltével ad védettséget. Azért célszerű minél hamarabb beadatni az oltást, mert az országban még nem halmozódik az influenza-szerű megbetegedések száma. Ezt már a 2012. október 1-je óta működő Influenzafigyelő Szolgálat jelentett – folytatta a tisztifőorvos.

A magyar állam 1 millió 300 ezer ingyen védőoltást biztosít azoknak, akik hajlamosabbak az influenza általi megbetegedésre. Ide tartoznak az idősebb korosztály tagjai, a krónikus betegségben szenvedők, a várandósok- és a várandósságra készülők, valamint a nagyobb közösségben élők- és dolgozók. Ők már november 6-től felvehetik a vakcinát a háziorvosuknál.

Forrás: promenad.hu