Hiába várta szerda délután fél ötig B. Nagy László Szeged polgármesterét, Botka László nem jelent meg a szegedi járás kialakításával kapcsolatos megállapodás aláírására. A kormánymegbízottnak nincs mérlegelési lehetősége, november 15-ig határozatot hoz az ügyben, hogy a Szegedi Járási Hivatal januárban megkezdhesse működését.

Csongrád megye hatvan települése közül egyedül Szegeddel nem tudott megállapodást kötni a Csongrád Megyei Kormányhivatal a járások kialakítása kapcsán. A határidő október 31-e, szerda volt, amit ünnepélyes szerződéskötéssel zártak a megyeházán, aholB. Nagy László kormánymegbízott tíz település polgármesterével írta alá a szerződést.

A szegedi közgyűlés rendkívüli ülésen hozott döntését jogszabályellenesnek tartja B. Nagy László, s a kormányhivatal törvényességi főosztálya már el is kezdte a felülvizsgálatot ez ügyben. Mint ismeretes, a közgyűlés rendkívüli ülésén olyan határozatot fogadtak el egy szocialista politikus tartózkodásával, ellenszavazat nélkül, melyben az átszervezéssel kapcsolatos felmerülő igazolt és indokolt költségek megfizettetné a szegedi önkormányzat a kormányhivatallal.

Ahogy megírtuk, szimpla politikai játéknak titulálta a kormánymegbízott a közgyűlésen történteket, s a szerdai ünnepélyes szerződéskötések után megismételte, illuzórikus, hogy a szegedi önkormányzat pénzt kér az átszervezéssel kapcsolatos költségekért. Hangsúlyozta, a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy fizessen a kormányhivatal, hiszen ez nem egy visszterhes adásvételi szerződés. A magyar nemzet tulajdonát képező állami és önkormányzati tulajdon közötti használatot érinti a változtatás.

alairas11_gs„Nem engedem meg, hogy Szeged járás lakossága ne kapja meg azt a szolgáltatást, amit az ország összes járási hivatalában megkapnak az állampolgárok” – szögezte le B. Nagy László. Megjegyezte, biztos abban, hogy jobb minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani a januártól felálló járási hivatalok, hiszen létszámproblémák is akadtak a jelenlegi feladatellátásban.

„Holnaptól nekem nem lesz módom és lehetőségem megegyezi a várossal, rendeleti úton kell szabályozni a kérdést, és nem ajánlhatok fel semmilyen csereingatlant” – utalt az eredeti ajánlatra, melyben egy Bal fasori irodaházban adtak volna helyet a Huszár utcai épületből kiköltöző önkormányzati feladatot ellátó irodáknak.

Portálunk kérdésére B. Nagy László leszögezte, ő tartja az ígéretét, vagyis a Huszár utcai épületből nem kell kiköltöztetni például a választási pincét, ezt tartalmazni fogja az a határozat, amit a városhoz eljuttat, ingyenesen használhatják továbbra is azokat a helyiségeket. „Mondhatnám, hogy költözzenek ki, de amit egyszer megígértem, úgy gondolom, illik betartani. Nem tehetek róla, hogy ez történt Szegeden, mi a jó megoldást akartuk” – tette hozzá.

A kormánymegbízott nem érti Szeged hozzáállását, az egész megyében csak Botka Lászlógondolta úgy, hogy pénzt kér, s politikai szempontokat is figyelembe vesz. „Szocialista vezetésű városok polgármesterei is itt voltak, aláírták a szerződést, van, amelyikük még anyagi áldozatot is fölajánlott azért, hogy az ottani járási székhely még színvonalasabb legyen. Fölfogták, hogy ez nem rólunk szól, nem a polgármesteri hivatalokról szól, hanem a lakosság kiszolgálásáról” – közölte.

A megyeházán Csongrád, Makó és Szentes polgármesterei mellett Ambrózfalva, Csanádalberti, Ásotthalom, Fábiánsebestyén, Magyarcsanád, Pitvaros és Székkutas vezetőjével írták alá a járási rendszer kialakításához szükséges szerződést.

Forrás: szegedma.hu