Jövőre tíz gyermek részesülhet havi négyezer forintos támogatásban, így összesen négyszázezer forintot különít el erre a célra a székkutasi önkormányzat – hangzott el az október 15-i rendes testületi ülésen, amelyen szó esett az Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezetnél történt gazdasági bűncselekményről is. Mindezek mellett a képviselők úgy határoztak, hogy december 19-én tartanak közmeghallgatást a településen.

Rendes testületi ülését tartotta október 15-én 14 órai kezdettel a székkutasi képviselőtestület. Az első napirendi pontban Hunyák Zsuzsanna jegyző a járási szervezet kialakításáról adott tájékoztatást. – Vidéken 175 járási hivatal lesz, melyek majd a jegyző munkáját veszik át. A városokban lesznek a járási székhelyek, míg a kisebb településeken járási ügysegéd dolgozik majd – mondta a jegyző, aki hozzátette: Székkutas Hódmezővásárhely járáshoz tartozik majd.

– A helyi hivatalban kell kialakítani egy helyiséget, ahol majd a járási hivatal munkatársai dolgoznak. Erről a képviselőknek kell dönteni – mondta Szél István polgármester, majd a grémium elfogadta a tájékozatót és a helyiség kialakítását a Polgármesteri Hivatalban.

A 2013. évi Bursa Hungarica Ösztöndíjprogramot is megtárgyalták. Tíz gyermek támogatása mellett döntöttek, akik tíz hónapon át négyezer forintot kapnak, így összesen négyszázezer forinttal támogatja a gyerekeket az önkormányzat.

Minden évben kötelező közmeghallgatást tartani a településeken. Idén Székkutason a közmeghallgatásra december 19-én kerül sor. A képviselők úgy határoztak, hogy előbb egy fogadóórát tartanának a szolgáltatók, amely 16 órakor kezdődne, majd 17 órától kerülne sor a közmeghallgatásra.

Vismajor eseményekre egymillió forintot különítenek el, amelyet a beszedett kommunális adóból helyeznek át erre a célra – határoztak a képviselők.

A Tömegsport Club Székkutas részére ötszázezer forint kamatmentes kölcsönt adományoz az Önkormányzat. Idén a társasági adókedvezménynek köszönhetően 9,2 milliós támogatásban részesül majd a klub, de amíg nem jönnek meg az első utalások, addig valamiből finanszírozni kell a gárdákat. Ezért fordult Horváth Zoltán elnök a testülethez kérelemmel, amelyet támogattak a képviselők. Az egyesület november végéig visszafizeti a kölcsönt.

Három önkormányzati lakás üresedik meg, amelyeket újra meghirdetnek – derült ki a testületi ülésen.

A polgármesteri beszámolóban Szél István tájékoztatta a képviselőket az Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezet körül történt gazdasági bűncselekmény legfrissebb fejleményeiről, amelyeket az elmúlt héten a sajtóban is ismertetett. „A hosszas nyomozás után a Hódmezővásárhelyi Városi Ügyészség az Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezet sérelmére elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt a szövetkezet elnöke, Szenti Imre és társai ellen 2012. szeptember 27-én vádiratot nyújtott be a Hódmezővásárhelyi Városi Bírósághoz” – közölte a polgármester. Szél István a testületi ülésen újra kijelentette: továbbra is támogatni, segíteni fogja azt a 821 polgárt, akik nem kapták meg a pénzüket, és szeretné ezt az ügyet lelkiismeretesen lezárni.

Mindezek mellett a településvezető bejelentette a grémiumnak, hogy 2013. január elsejétől dr. Szőllősi Krisztina mellett új háziorvos, dr. Bakos Attila látja majd el a lakosságot.

Szél István arról tájékoztatta a grémiumot, hogy október 12-én a vásárhelyi közgyűlés elvi döntést hozott arról, hogy a víziközmű a település saját tulajdonában legyen, így a Székkutason található közművet a sikeres pályázat érdekében Hódmezővásárhely visszaszolgáltatja a településnek.

A polgármester végezetül elmondta: jelenleg több pályázaton, valamint az év végi programok szervezésén is dolgozik.

Forrás: promenad.hu