A Székkutasi Mozgássérült Csoport 1995-ben jött létre Bere László vezetésével, és a szűkös anyagi lehetőségek ellenére is töretlenül végzik munkájukat. A község civil szervezeteit bemutató sorozatunkban a jelenlegi csoporttitkár, Tóth Antalné mutatta be a kis közösséget.

Bere László a Hódmezővásárhelyi Mozgássérült Csoportban volt vezetőségi tag, és a megye kérésére lehetett bővíteni a csoportokat, így alakult meg Székkutason is. A kutasi csoport első vezetőjének munkáját „Ember az emberért” kitüntetéssel ismerték el. A megyei mozgáskorlátozott találkozó évente megrendezésre kerül, az elsőre 1996-ban Székkutason került sor. 2009-ben a községben mozgássérült csoportok számára tartottak „Ki mit tud”-ot, ahol 400 főt láttak vendégül. Bere László 2011-ben mondott le tisztségéről, helyére Tóth Antalnét választották meg a csoport élére.

A székkutasi csoport feladata ugyanaz, mint az országos és a megyei szervezeté, azokkal karöltve próbálják képviselni a mozgáskorlátozottak érdekvédelmét, igyekeznek problémáikra megoldást találni. „Sajnos az anyagi helyzet erősen korlátozza lehetőségeinket” – fogalmazott Tóth Antalné.

A csoporttitkár elmondta, egyik fontos feladatuk, hogy segítenek az autószerzési támogatás igénylésében. Korábban fürdőszoba átalakítási támogatás is volt, de ez nagyrészt megszűnt. Fogadóórát kéthetente hétfőn 14 és 16 óra között tartanak a Művelődési Ház Civil Klubjában, ilyenkor lehetőség nyílik egy kis beszélgetésre, a programokkal kapcsolatos egyeztetésre.

A nemzeti ünnepeken való részvétel mellett fontos rendezvényük a nőnapi ünnepség, illetve minden évben tartanak évzárót, ami nagy sikernek örvend. Idén május 1-jén a Nagymágocsi Mozgáskorlátozott Csoport vezetőjét és tagjait látták vendégül. Az összejövetelt Szél István polgármester is megtisztelte jelenlétével. A nagymágocsiak már májusban viszonozták a meghívást.

Jelenleg augusztus 20-a megünneplésére készülnek, augusztus 28-ára mórahalmi fürdőlátogatást terveznek. Októberben lesz a megyei csoporttalálozó, decemberben pedig a már említett évzáró.

A falu kulturális életében is részt vesznek, amennyire a tagok egészségügyi állapota engedi. Tavaly novemberben a Gregus Máté vetélkedőn szépen szerepeltek, Líbor Ferenc és Szokolayné Kulik Erzsébet első helyezést ért el. Idén a Hódmezővásárhelyen megrendezett József Attila szavalóversenyen szintén részt vettek, és csoporttársuk, Kozóné Szabó Klára tovább jutott a megyei fordulóba.

– A székkutasi civil szervezetekkel jó a kapcsolatunk, az olvasókörrel, a nyugdíjas klubbal és a Kamilla Dalkörrel közös rendezvényeket szoktunk tartani – zárta beszélgetésünket Tóth Antalné.

Forrás: Kutasi Hírek