Június elsejétől a Vásárhelyen és Mártélyon az orvosi ügyeletet ellátó Panacea 2000 Kft. biztosítja az ügyeleti ellátást Székkutason is. Mivel a település egyik háziorvosa néhány napja szerződést bontott az önkormányzattal, körzetének ellátásában is a szegedi székhelyű cég ad segítséget.

Eddig Orosháza látta el az ügyeleti feladatokat Székkutason, azonban a lakosok úgy látták, jobban járnak, ha ezen területen is Vásárhelyhez csatlakoznak – mondta el a szerda este a székkutasi iskolában megtartott egészségügyi fórumon Szél István. A település polgármestere hozzátette: bár nem volt konfliktusuk az orosházi szolgáltatóval sem, a település inkább kötődik Vásárhelyhez, és a vásárhelyi kórház lehetőségei – az új sürgősségi osztály, illetve a várt milliárdos fejlesztések - ebbe az irányba motiválták a kutasiakat. A település képviselői megszavazták a váltást azzal, hogy az év végén mérleget vonnak, és értékelik az együttműködést.

Az egy évtizede működő egészségügyi szolgáltató cég családi vállalkozásként indult – mutatta be a Panaceát az ügyvezető dr. Tanács Gábor, aki szintén orvos feleségével látott lehetőséget az szolgáltatásban. Vásárhelyen közbeszerzés keretében nyerték el az ügyeleti szolgáltatást, amelyet azóta többször is megerősítettek a várossal. Székkutas csatlakozásával már több mint 50 ezer ember számára biztosítják az ügyeleti ellátást, amelyet főleg szegedi kollégákkal oldanak meg. Dr. tanács Gábor elmondta: a helyi kollégáknak van lehetősége csatlakozni az ellátáshoz, azonban a vásárhelyi háziorvosok nem éltek e lehetőséggel.

Az ellátási formákról szólva az ügyvezető kifejtette: az új vásárhelyi sürgősségi osztály a nap 24 órájában a betegségek legnagyobb részét képes ellátni, azonban a komoly baleseti sérülések, csonkolás, vagy infarktus esetén a klinikai háttér kell a gyógyításhoz, ezért ezeket a betegeket továbbra is Szegeden látják el.

Sürgős esetben a hívásokat a 104-es, vagy a 62/474-374-es telefonszámon fogadja a szegedi regionális mentésirányítás, ahol az arra felkészült betegirányítók kikérdezik a bejelentőt, tisztázandó, mekkora bajjal állnak szemben. Ennek függvényében – ha nincs nagy baj – a betegirányító javasolhat otthoni gyógyszeres kezelést, kiküldheti az ügyeletes orvost, vagy súlyos esetben a mentőszolgálatot is a helyszínre küldheti. Mivel az irányítás regionális, elképzelhető, hogy nemcsak Vásárhelyről, de Orosházáról is érkezhet a mentő.

Dr. Tanács Gábor elmondta: ügyeleti helyük Vásárhelyen a Lázár utca 10. alatti, új kialakítású rendelőben van, ahonnan a Vásárhelyi önkormányzat által biztosított, megkülönböztető jelzéssel ellátott terepjáróval indulnak a helyszínre nappal egy, éjszaka két perc alatt.

Az ügyelet este hat és reggel hét óra között, valamint hétvégén működik, a többi időszakban a háziorvosok elérhetőek. Az ügyelet felkészült felnőtt és gyermekkorú betegek ellátására is. A Panaceánál 40 orvos dolgozik, különböző szakterületekről, a legtöbbjük fiatal szakember, van közöttük több rezidens is, akik mind megfelelő ellátást tudnak biztosítani – ezt igazolja, hogy az évtizedes működésük alatt egy-két esetben érkezett csak panasz az ellátásra, amelyre kialakított utak állnak rendelkezésre. A szolgáltatás ingyenes, amelyet az OEP szerződés alapján finanszíroz.

Dr. Tanács Gábor az első időszakban türelmet kért a Székkutasiaktól, míg a polgármestertől – főként a kiterjedt tanyavilágban – a gyors eljutáshoz a GPS-rendszerek egyeztetését és szükség esetén a tanyagondnoki szolgálat segítségét kérte. Mint elmondta, amióta Vásárhelyen működik a sürgősségi osztály, a mentőellátás is javult a városban, hiszen míg addig egy orrvérzéssel is Szegedre kellett szállítani a betegeket, az egyik vásárhelyi mentőautó mindig a 47-es utat rótta, amely helyzet a legtöbb esetben már nem igényel szegedi szállítást.

A sürgősségi ellátásról az igazgató elmondta: a három hete fájó derék, az elfelejtett gyógyszer felíratás nem tartozik a sürgősségi ellátások közé, ez a háziorvos feladata, és egy komolyabb vágást sem tudnak megvarrni az ügyeleten, amelyhez nincs megfelelő eszközük, ezek ellátására a kórházi osztályon kerül sor.

Szél István polgármester kifejtette: a településnek fontos az itt élők egészsége, ezért is biztosítják az ingyenes HPV és bárányhimlő elleni védőoltást a gyerekeknek, és két komoly EVP-s pályázatban is részt vesz Székkutas., és leszögezte: a szolgáltató kéréseit teljesíteni fogják. A polgármester elmondta: a település egyik háziorvosa, Baráth doktor mindössze néhány nappal az új sürgősségi rendszer bevezetése előtt felmondta az önkormányzattal kötött szerződést a szolgáltatás megindulásának dátumával, és kérte, hogy az új ellátó ebben nyújtson segítséget. Dr. Tanács Gábor megígérte: segítenek a háziorvosi ellátásában, míg a településen a körzetbe nem találnak új állandó orvost.

Arnay

Forrás: promenad.hu

Az eseményen készített fotók megtekinthetők a www.promenad.hu oldalon.