Szabó Emese képviselővel Székkutas kulturális életéről, valamint ezt a szegmenst érintő fejlesztésekről beszélgettünk. 

Kutasi Hírek: Milyen volt az elmúlt időszak Székkutason kulturális szempontból?

Szabó Emese: Én azt gondolom, hogy eléggé színes és változatos, pezsgő volt a kulturális élet Székkutason mind a fiatalokat, mind az idősebbeket illetően. Március 15-e után kezdődtek a tavaszi programok. A Murgács Kálmán Nóta Klub szervezésében valósult meg egy nagyon szép dalos találkozó Székkutason. Magam is részt vettem ezen a rendezvényen, nagyon színvonalasra sikerült, több településről érkeztek a dalkörök. Áprilisban is zajlottak a programok. Örömmel vettük tudomásul, hogy az általános iskola pályázati pénzből nagyon sok hagyományőrző tevékenységet megvalósíthatott ebben az évben. Tartalmas programokkal tudtak kedveskedni a gyermekeknek. Májusfát is állítottak például a székkutasi Kovács István Emlékháznál, illetve alkalmuk nyílt papírsárkány készítésére is az idősebbek segítségével, de részt vehettek a gyerekek biciklis kiránduláson is. Valamint a civilszervezetek is megkezdték a szokásos munkájukat. A Horgász Egyesület, vagy a Motorosok Baráti Köre is tavasszal tartja az évadnyitóját. A májust pedig a gyermeknappal zártuk, ami a Gregus Máté Általánosz Iiskola, az önkormányzat és a civil szervezetek összefogásával jött létre a Sportcentrum területén. 

 

Kutasi Hírek: Az elkövetkezendő időszak, a nyár mennyire lesz gazdag programokban?

Szabó Emese: A nyár mindenütt egy kicsit csendesebb időszak szokott lenni, hiszen ilyenkor az aktív dolgozók a munkában vesznek részt, a gyerekek az iskolától távol vannak, de ők sem fognak unatkozni. Az székkutasi önkormányzat már két alkalommal tartott önkormányzati nyári tábort. Szervezés alatt van most is, hogy ez az idén is megvalósulhasson. Bízom benne, hogy meg is fog, hiszen nagy az igény rá. A gyermekek napközbeni ellátása nemcsak a tanév során, hanem a nyári szünetben is fontos, sőt, kiemelten akkor fontos, mivel a szülőknek akkor is dolgozniuk kell. Júliusban a táborozás mellett szintén egy fontos esemény várható: ekkor rendezik meg az Olvasókörök Országos Találkozóját Székkutason. Méltán lehetszünk büszkék rá, hiszen az idén Székkutas kapja a vándorbotot. Augusztusban két egyesületünk által szervezett program szokott megvalósulni. Az egyik augusztus első hétvégéjén a Motoros Nap, amelyet a Motoros Baráti Kör szervez. Illetve augusztusban lesz a Regionális Szántóverseny annyi változással, hogy Orosháza határában fogják tartani, nem Székkutas külterületén. Szeptemberben pedig mindenki számít majd a Főtéri Falunapokra. Azt hiszem, az lesz majd a koronája az évi rendezvényeknek. 
 

Kutasi Hírek: Milyen fejlesztések vannak, amelyek a kulturális életet is befolyásolják?

Szabó Emese: A székkutasi könyvtár nagyon látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. Nem csak a könyvállományt, hanem a környezetét tekintve is. Megújult maga a könyvtári rész is, és kialakítottak kisgyermekek számára egy külön kis szobát, ahol a gyermekek játékos módon újabbnál újabb mesekönyvek segítségével mélyedhetnek el az olvasásban. Javaslom a helyi lakosoknak, hogy látogassák, hiszen ez ő értük van, ingyen van, és nagyon tudja formálni a gyermekek személyiségét az olvasás, a könyvtár. A fejlesztések közül kiemelném még, hogy a Művelődési Ház az utóbbi időben nagyon sok változáson ment keresztül, de ez nem fejeződött be, hiszen a tetőszerkezete is megújul. Ennek célja, hogy az épület energetikai ellátottsága javuljon, korszerűsödjön, hiszen majd napelemek is lesznek rajta. Ezzel a fejlesztéssel megpróbál az önkormányzat a jövőbe tekinteni. 
 

Kutasi Hírek, Égető Réka