Ismét százmilliós fejlesztések zajlanak Székkutason, ahol a gyermeklétszám problémája is megoldódott – számolt be portálunknak Szél István polgármester a legutóbbi testületi ülésen és lakossági fórumon elhangzottakról.

Kedden tartotta májusi ülését a székkutasi képviselőtestület. A grémium 20 napirendi pontot tárgyalt, a legfontosabb téma az Egészségház felújításával kapcsolatos közbeszerzések voltak. A beruházást 130 millió forintból végzik el, ami 100 milliós uniós támogatásból és 30 millió forint önerőből tevődik össze. Szél István szerint ebben a ciklusban ez a polgármester és a testület legfontosabb feladata.

A munkálatok során a háziorvosi rendelőt nem csak kívül-belül korszerűsítik, hanem új bútorzattal, orvosi eszközökkel és fogorvosi röntgengéppel látják el. Tetőfelújítás is lesz, valamint az épület körüli közvilágítást is megoldják. Az átadást július végén, augusztus elején tervezik egy nagyszabású egészségnapon. Az Egészségházról korábban ITT írtunk.

Tavaly 5 tűzesethez és 2 műszaki mentéshez riasztották a tűzoltókat Székkutasra – ez már a katasztrófavédelem beszámolójában hangzott el. A település speciális helyzetben van, mert ugyan Orosházáról vonulnak a tűzoltók, ennek ellenére a papírmunkát Hódmezővásárhelyen végzik el.

A 2017/18-as tanévben mindössze 9 elsős iratkozott be a Gregus Máté Általános Iskolába. Ez azért probléma, mert önálló osztályt 13 főtől tudnak indítani, így az elsősöket összevonták a másodikosokkal. Balázs József tankerületi igazgató az ülésen elmondta, a következő években már nem kell ettől tartani, mivel megemelkedett a születések száma Székkutason, így stabilan működhet tovább az intézmény. A helyi óvodába most 56, jövőre 69 gyermek fog járni.

Szél István úgy látja, ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a település fejlődni tudjon, mert ahol bezár az iskola, ott megszűnik a jövő is.

A községben lakossági fórumot is tartottak, amelyen elhangzott: csütörtökön a Magyar Közút a 47-es főúttól 4,5 kilométer hosszan megkezdi a Mágocsi út felújítását. A 400 millió forintos beruházás során az aszfaltozáson kívül az árkok és rézsűk karbantartását, illetve a padkák építését is elvégzik.

Míg 2014-ben 124, addig ma már csak 44 közfoglalkoztatott dolgozik Székkutason. A polgármester szerint ez annak köszönhető, hogy mindenkinek megpróbálnak segíteni a versenyszférában elhelyezkedni. A munkanélküliség 1,57 százalék a településen, 23 fő keres munkát és 5 üres álláshely van.

A szúnyogirtás kapcsán pedig arról tájékoztatott a politikus: idén eddig kétszer végeztek földi, melegködös gyérítést a községben. A katasztrófavédelem a hétvégén végez itt légi kémiai irtást, pünkösd előtt pedig újabb földi művelet várható.

Forrás: http://www.promenad.hu