Mintegy három kilométeres szakaszon megújult a település belterületi vízelvezető rendszere. A végéhez közelít a 220 milliós beruházás.

A 2010-es évek elején nagy belvíz volt Székkutason. A település árkai nem tudták elvezetni a vizet. Az önkormányzat akkor mérette fel, milyen beavatkozásokra lenne szükség – mondta Szél István, Székkutas polgármestere, a szerdán délután megtartott lakossági fórumon.

Öt éve készült el a belterületi vízelvezető rendszer rehabilitációjának első üteme. A település orosházi oldalán 80 millió forintból mélyítették, tisztították ki az árkokat, illetve végezték el a szükséges korrekciókat. Most egy másik pályázaton 220 millió forintot nyert az önkormányzat a második ütemre, amiből mintegy három kilométer hosszan újították fel a vízelvezető rendszert.

2800 méteren betonaljat kaptak az árkok. Három szűk utcában zárt csatornát építettünk. A munkálatok már 94-95 százalékban készen vannak, emellett a füvesítés és a faültetés nagy része is megtörtént. A kivágott fákat másfélszer annyi csemetével pótoltuk, ezt a munkát tavasszal folytatjuk. A bejárók helyreállítása is folyamatban van. Figyeljük a pályázati lehetőségeket, hogy a fejlesztés 3–4. ütemét is megvalósíthassuk.


A lakossági fórumon részt vett a kivitelező képviselője és a műszaki ellenőr is. Meghallgatták a lakossági észrevételeket, kéréseket. Többen arra voltak kíváncsiak, hogy ott, ahol új árok épült, nem fagy-e el a vízvezeték. A lakosok elmondása szerint ugyanis a csőre körülbelül 10 centiméter föld került, erre építették az árok betonalját. A lakosok megnyugtató választ egyelőre nem kaptak. Szél István hangsúlyozta, ha mégis befagynak a csövek, akkor a tervezőnek, kivitelezőnek kell vállalnia a felelősséget.

 

Forrás: www.delmagyar.hu