„A káosznak tűnő helyzetben szeretnénk segíteni az önök tájékozódását.” (Kallai Árpád) 10. kórházfórum: Székkutas

A székkutasi lakosság április 22-én, fél négytől kereshette fel kérdéseivel Dr. Kallai Árpádot (főigazgató) és Gyurisné Pethő Zsuzsannát. Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében valósul meg a Csongrád Megyei Egészségügyi Központ (CsMEK) Hódmezővásárhely – Makó intézményének integrációs fejlesztése. Ennek során a két tagkórház szerkezetének átalakítása folyik, a funkciók ésszerű megosztása, költséghatékonyabb gazdálkodás megvalósítása, és az ellátás esélyegyenlőség melletti magas színvonalú biztosítása. A több mint 2,5 milliárd forintos felújítások tehát a hódmezővásárhelyi és a makói kórházakat érintik. A fórumon Kallai úrtól megtudhatta a székkutasi hallgatóság, miként valósul meg a költségcsökkentő összevonása a két intézménynek. Részleteiben ismertette a felújítást, és segítséget adott, hogy ez idő alatt hogyan tud zavartalanul működni a gyógyulni vágyás, a gyógyulás. A témával már foglalkoztunk több ízben, részeletes(ebb)en például itt tájékozódhat: http://promenad.hu/cikk/2-693-milliard-forintos-fejlesztes-indult-a-vasarhelyi-es-a-makoi-korhazban-151837

„A múlt héten eldőlt, hogy október 31. a befejezés végleges időpontja.” – szögezte le Kallai Árpád Székkutason.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az Egészségfejlesztési Iroda munkatársa, azt emelte ki elsőként, hogy az iroda öt munkatársa közül három székkutasi lakos (Makai Anikó, Bozó Tünde, Szántai Zsanett). Ezt követően elmondta, életmód-tanácsadással várják majd’ minden korosztály tagjait, ahol például koleszterin-, CO-, csontsűrűség-, érszűkület-méréseket is végeznek a közel egyórás vizsgálatok során. Továbbá a településre érkező sportolási lehetőségekre hívta fel a figyelmet, melynek ingyenes lehetőségében nagy mértékben hozzájárul, hogy Székkutas díjmentesen biztosít helyiségeket erre a célra a községben. Valamint a (most már) saját tulajdonban lévő szűrőbuszukról, és az azon lévő új digitális mammográfról számolt be az érdeklődőknek.

Annak kifejezetten örültem, hogy egy párbeszéd alakult ki a végére a lakosság és a főigazgató úr között – fogalmazott Szél István polgármester.

Egy hölgy azt kifogásolta, hogy nincs a településen terhes ellátás, szülészet, csecsemő-szakrendelés, holott „ötven éve minden volt”.

Erre Kallai Árpád reflexiója a megfelelő számú és képzettségű emberek szükségére - vagy méginkább a szűkségére - irányult.

A sűrgősségi betegellátásról kialakult nagyon lesújtó véleményét fogalmazta meg még a felszólaló, elsősorban empirikus, reális helyzetbe ágyazva: ha magánúton jut be az ember a kórházba reggel 9-kor, akkor délután 5-kor még ott ül a váróban.

A főigazgatói válasz hosszas és kimerítő volt ennek lehetséges okairól, de általánosságban azt fogalmazta meg, hogy igyekeznek ezen a helyzeten változtatni. Páldaként hozta fel a szegedi és makói körülményeket - szemben a hódmezővásárhelyivel. És hozzátette, hogy törekvés van a sűrgősségi betegellátás struktúrájának egységesítésére Makó és Vásárhely tekintetében. Ez ugyan nem nyújt megoldást az egyes kellemetlen szituációkra, de legalább a törekvés, pontosabban annak az ígérete megvan.

Szél István: „azt gondolom, hogy egy messzemenőkig nagyon pozitív fórum volt”.

- Forrás: www.promenad.hu -