Lakossági fórumot tartottak Székkutason a Területi Gondozási Központ épületében hétfőn kora este. Szél István polgármester, a megvalósult, a jelenleg is zajló és a jövő beruházásairól is beszámolt.

Szél István, Székkutas polgármestere, egy átfogó, mindenre kitérő tájékoztatást tartott a lakossági fórumon. Beszámolt arról,a hogy közel 7 milliárd forint értékben kaptak fejlesztési támogatást, ami látszik is a folyamatosan fejlődő település arculatán. Elmondta, hogy a csatornázás után, az aszfaltos utak 100%-a megújult, a Gregus Máté utca kivételével, ami kátyúzásra szorul. Kiemelte, hogy halottak napjára elkészül a temetőhöz vezető út is, ahol tereprendezés is fog történni. Az utat, a tervek szerint, egészen a Kardoskúti leágazásig fogják megcsinálni. A járdafelújítással kapcsolatban beszámolt arról, hogy 2016-ban 16 ingatlan előtt történt meg, és 2017-ben, aki jelentkezett a programra, mindenki meg fogja tudni építeni a járdáját.

Teljes energetikai felújításon esnek át Székkutas intézményei is. A Líbor Ilona Óvoda teljesen megújult, illetve az egyik vizesblokk renoválása hétfőn megkezdődött. A Murgács Kálmán Művelődési Ház 3 millió forintból fog új könyvtári bútorokat, valamint egy teljesen felújított emeleti mosdót kapni, valamint a tetőszerkezet is cserepesre lesz kicserélve és az épület egy napelem rendszert is kapni fog. Szél István beszámolt arról is, a Mágocsi úti önkormányzati lakások is teljesen megújultak, a projekt 50 millió forintból valósult meg. Kitért a sportcentrum jövőjére is. Elmondta, hogy 25 millió forintból új padlót fog kapni a komplexum. A világítás szakaszolása is meg lesz oldva, így nem kell az egész pályán az összes lámpának égnie. Egy új eredményjelzőről, valamint defibrillátorról is beszámolt, hozzátette: Napelemeket fognak szerelni a sportcsarnok tetejére, valamint 2018-ban a térburkolatok felújítására is sor fog kerülni.

Szél István tájékoztatta a lakosokat a református templom fejlesztéséről is, hiszen a parókia energetikai felújítása 50 millió forintból fog megvalósulni. A polgármester beszámolt az Egészségház felújításáról is, ugyanis a központ teljes belső tere át fog alakulni, napjaink technikájának megfelelő műszereket helyeznek el, megújulnak a belső helységek és teljesen új elosztása lesz a rendelőnek. Szél István tájékoztatott, hogy a piacot egy 94 négyzetméteres épülettel fogják kiegészíteni, ahol 3 új üzlet, egy raktár, valamint mosdók fognak helyet kapni. Hozzátette, hogy egy 160 négyzetméteres fedett terület is kialakításra kerül.

A turisztikai fejlesztésekkel kapcsolatban Szél István elmondta, hogy a Piroska Skanzen, 100 millió forintból kap egy új arculatot, hiszen a főtér környezetében egy teljesen új közösségi tér kialakítására fog sor kerülni, valamint a környék zöld területe is átalakulhat. A polgármester kifejtette, hogy vannak még adóságai az önkormányzatnak, hiszen szeretnék mihamarabb megvalósítani a sebesség mérésre is képes sebességkorlátozó táblát. A jelenlegi beruházással kapcsolatban elmondta, hogy az óvoda mosdójának restaurációja mellett, a művelődési ház is egy új kéményt, valamint kazánt fog kapni.

Szóba került a 47-es négysávúsítása is, amivel kapcsolatban a polgármester beszámolt arról, hogy 2022-re fog várhatóan elkészülni a kormány projektje, ami Székkutast teljesen el fogja kerülni. Lakossági kérdésre válaszolva Szél István hozzátette, hogy egyenlőre még a pontos tervek nem készültek el, így nem lehet biztosan tudni, merre fogja a települést elkerülni a 47-es. Szóba került a Rárósi út, Nagymágocsi úttal való összekötése is, amiről Szél István elmondta: még mindig határozott célja a projekt megvalósítása, ami várhatóan 2 éven belül elkészül. A Pusztaszéli úttal kapcsolatban elmondta, hogy fontos tudni, hogy fel kell újítania az ATIVIZIG-nek az út menti árkot, utána lehet megkezdeni a szakasz felújítását. A polgármester a környékben zajló fejlesztések közül kiemelte a békéscsabai repülőtér felújítását, valamint a vasútvonal megújulását is. Tájékoztatott róla, hogy 600 szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas kuka került kiosztásra. Elmondta, hogy aki még nem vette át, az szerdánként délután 3-5 óra között a Fehér-Iskola területén teheti ezt meg. Lehetőség van komposztáló edények ingyenes igénylésére is, de ez esetben a zöld hulladékot nem fogja a szemétszállító elvinni, hívta fel a figyelmet a polgármester.

Beszámolt arról, hogy Székkutas áll az országgyűlési választókörzeten belül a második legjobb helyen a munkanélküliség terén, ugyanis 2%-os a munkanélküliségi ráta. Szél István kiemelte, hogy Székkutason jelenleg hiány van a szakképzett munkaerőből. A polgármester elmondta, hogy a településről való elvándorlás, az utóbbi 2-3 évben lecsökkent: jelenleg többen költöznek be, mint el.

Lakossági kérdésként merült fel az elhasználódott elektronikai cikkek elvitele. A polgármester elmondta válaszában, hogy hamarosan sort kerít az önkormányzat az akcióra, amiről szórólapokon értesítik majd a lakosságot. Szóba került még a József Attila utcai buszmegálló kivilágítása is, amiről Szél István elmondta, hogy dolgozni fognak a helyzet megoldásán.

Forrás: www.promenad.hu