Több betegnél észlelte dr. Bakos Attila a magas lázzal, izomfájdalommal, szájban megjelenő hólyagokkal járó Coxsackie vírus felbukkanását.

Az elmúlt héten több páciens esetében olyan megbetegedést észlelt, melyet magyarul “kéz-láb-száj” betegségként emlegetnek – írja Facebook bejegyzésében dr. Bakos Attila háziorvos, melyet a község közösségi oldalára is feltöltött. Hozzáteszi,  ez egy makacs fertőzés, amit a Coxsackie vírus okoz. Azért nem ismerős ez a többségünknek (néha még az orvosok számára sem), mert viszonylag ritkán fordul elő – de évente néhány megbetegedés mindig jelentkezik. A napokban egyszerre több eset is jelentkezett, és mivel levegőn át terjed a kórokozó, várható még jónéhány megbetegedés.

Tünetei: Magas láz, erős izom és torokfájdalom, vírushólyagok lehetnek a szájban, garatíveken. E mellett jellegzetes tünete lehet a tenyéren, talpon jelentkező (ritkán test szerte) viszkető és fájdalmas apró, sűrű kiütés, esetleg hámlás – bár ezek nem minden esetben jelentkeznek. Kísérheti néhány hányás is, valamint néha olyan erős fájdalom a nyeléskor, hogy folyadékot és ételt szinte nem is tudunk fogyasztani, akár a fülek irányába is kisugározhat.

Kezelése: Ha valaki az alábbi panaszokat észleli, javasolt elkezdeni láz és fájdalomcsillapítást (Rubofen/ algopyrin/ cataflam stb), langyos kamillás garatöblögetést, fájdalomcsillapítós torokfertőtlenítő tablettákat. Tenyérre kenhető fenistil gél – ha van otthon. Erős viszketésre felnőtteknek vény nélkül kapható cetirizin készítmény, gyermekeknél pl. Fenistil cseppek. Javasolt 1-2 napon belül orvoshoz fordulni további kezelési lehetőségek megítélésére, mert amíg a betegség zajlik, az illető közösségbe nem mehet. A legfontosabb talán, hogy mindenképpen fogyasszon a beteg minél több folyadékot – mert néha olyan erős a fájdalom, hogy még ennek a bevitele is problémát okoz. Ha ételt nem tudja lenyelni, érdemes pépesíteni, de ilyenkor megpróbálható gyümölcslé, kompótlé, de kapható patikában pl. az ORS, vagy egyéb folyadék és sópótlást elősegítő oldat is vény nélkül.

Az antibiotikumok tökéletesen hatástalanok erre a kórokozóra, a tünetek észlelése esetén ne használják, ha van is otthon – inkább érdemes erről orvossal konzultálni.

Aki hasonlót észlel, rendelési időben keresse fel a háziorvost – írja Bakos Attila.

Forrás: www.vasarhely24.com