„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.” Babits Mihálytól idéztem, és ezen gondolat az, amely már évek óta táptalaját adja a Székkutasi Hagyományőrző Néptánc Gálának. Április 22-én ismét több mint százan adóztak a magyarság táncos értékei előtt.

2008-ban alakult meg a Székkutasi Olvasókör, a tagság pedig a hagyományőrzést és a település életének kulturális felpezsdítését tűzte ki célul. Az elmúlt évekbe pedig a tervek nem vallottak kudarcot, sőt. Számos remek és színvonalas rendezvény fűződik az olvasókör nevéhez, ezek közül egy a Hagyományőrző Néptánc Gála, amelyek immáron kilencedik alkalommal rendeztek meg.

Aki ismeri a rendezvényt pontosan tudja, hogy teltházas táncdélutánok jellemzik. A színpadon több mint 100 fő váltja egymást, elsősorban fiatalok. A színpad előtt pedig talpalatnyi hely sincs, jellemző, hogy szombaton is a kezdés előtti percekben újabb padokat kellett hozni, és még így is volt, aki állva nézhette a mulatságot. Nem mintha ők kevésbé élvezték volna, amit látnak.

 „Ahogy az olvasókör, úgy a székkutasi iskolásokból és ovisokból álló néptánc csoportunk is 2008-ban alakult. A gála kapcsán viszont úgy gondoltuk, hogy a környező települések csoportjait is szeretnénk megtekinteni. Megtudni, hogy ők milyen módon őrzik a hagyományokat, hol miként zajlik a néptánc oktatás. Vásárhelyi és orosházi néptáncosok a vendégszereplőink. A fiatalok mellett pedig mindig feltesszük a kérdést, hogy milyen szintre is lehet eljutni a néptánc tekintetében, hiszen felnőttek is művelik ezt a hagyományt. Így megfordult már nálunk az Árendás és a Kankalin néptáncegyüttes vagy a szegvári Dobbantósok. Ma a Hódmezővásárhelyi Szépkorúak Tánccsoportja érkezett hozzánk.” – mondta el Kovácsné Rostás Erzsébet, a Székkutasi Olvasókör elnöke.


Természetesen nem csak a vendégelőadók, hanem a „helyi erők” is megmutatták tudásukat. A kicsik pedig komoly néptánctudással felvértezve álltak a színpadra. A Napsugár néptánccsoport tagjai Sárközi táncokat és játékokat mutattak be, csuda hangulatot teremtve ezzel a Murgács Kálmán Művelődési Házban.

A fiatalok között óvodások és iskolások egyaránt akadnak, több mint húsz fiatal gyakorolja szeptember óta a táncot, amelyet először hagyományosan a néptánc gálán mutatnak be a közönségnek, de később az orosházi Pünkösdölőn is fellépnek. Az elmúlt két évben a kicsik már ingyenesen vehetnek részt a felkészítő foglalkozásokon.

 „Úgy gondolom, hogy a magyarság tudat, a hagyományok ápolása már kisiskolás, sőt óvodás körben kell, hogy működjön. Ha nem, akkor a szokások a divattáncok felé mennek el. Ezzel küzdenünk is kell, hiszen a 120 fős iskolából és a 30 fős oviból összesen 20-22 gyerek néptáncol és ápolja a hagyományokat.” – teszi hozzá az olvasókör elnöke.

A délután folyamán a színpadon megelevenedtek a kalocsai táncok, a délalföldi táncjátékok és a moldvai táncok is. A BFMK-s kicsiknek köszönhetően pedig a „Lóg a lába lóga…” és a „Gyere be rózsám, gyere be…” kezdetű dalok és hozzájuk köthető táncok és játékok sem maradtak ki a repertoárból.
És tudja mit? Mondjon bárki bármit, a néptánc igenis lehet trendi. A teltház és a mosolygós, örömteli arcok nem utalhatnak semmi másra.

Forrás: promenad.hu