A legfiatalabbak és a legidősebbek együtt ünnepelték a költészet napját Székkutason. A Murgács Kálmán Művelődési Házban tartott megemlékezés középpontjában a 200 éve született Arany János állt.

Székkutason már hagyomány, hogy a magyar költészet napja alkalmából megemlékezést tartanak április 11-én. Ez idén sem volt másként, kedd délután minden korosztály képviseltette magát a Murgács Kálmán Művelődési Házban, hogy megörvendeztessék egymást az irodalom gyöngyszemeivel.

Elsőként a Székkutasi Líbor Ilona Óvoda Pillangó csoportja adott elő énekeket és körjátékot, majd versek következtek. A Gregus Máté Általános Iskola alsó tagozatosai és a Székkutasi Nyugdíjas Klub tagjai álltak a közönség elé.

Szavalt: Deák Jázmin, Szabó Józsefné, Sápi Nagy Petra, Olasz Jánosné, Fabó Franciska, Földi Béláné, Lászlai Flóra, Tóth Antalné, Fazekas Jázmin, Kozóné Szabó Klára, Rostás Mihályné.

2017-ben 200 éve, hogy megszületett Arany János. Ennek apropóján Szabó Emese települési képviselő, a kulturális és civil ügyek tanácsnoka tartott kiselőadást a költőről. –  Próbáltam olyan érdekességeket kiragadni az életművéből, amiket nem sokan ismernek. Igyekeztem kicsit pontosabban megrajzolni a jellemét, mint ahogy azt a tankönyvekből megtudhatjuk – fejtette ki Szabó Emese. Hozzátette, Arany rendkívül higgadt, nyugodt természetű ember hírében állt, akinek sokrétű, mély gondolatai voltak az akkori politikával és a magyar társadalommal kapcsolatban.

További érdekesség, hogy amikor a költőt és a családját egymás után érték a tragédiák, akkor sem fordult el az irodalomtól. Ebben az időszakban ugyan kevés verset írt és a nyilvánosságot is kerülte, ekkor készítette el műfordításait. – Az ókori görög drámák mellett a Szentivánéji álom és a Hamlet magyar változata is a nevéhez fűződik. Megfigyelhető, hogy olyan műveket választott, amik egyébként megnevettették, tehát a problémák ellenére is próbált vidám maradni – ismertette Szabó Emese.

A megemlékezés végén tea, perec és édesség is az asztalra került.

Forrás: promenad.hu