November 27-én, advent első vasárnapján, Székkutas főterén is fellobbant az első gyertyaláng, a szökőkútból – több segítőnek köszönhetően – kialakított adventi koszorún.

Székkutas Község Önkormányzata, és a Székkutasi Olvasókör jóvoltából, valamint számos segítő kéz hozzájárulásával „öltözhetett át” idén is, a Székkutas főterén található szökőkút. Ezen gyújtották meg ünnepi keretek között, az első gyertyát.

Szabó Emese kulturális tanácsnok Pilinszky János gondolatával üdvözölte a jelenlévőket és nyitotta meg a várakozás időszakát: „Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg, nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni, beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. És nincs gyengébb és jogosabb birtoklás se, mint szeretnünk azt, ami a miénk, akit szeretünk, és aki szeret minket. Minden egyéb kaland, minden egyéb megismerés és minden egyéb várakozás véges és kérdéses. Így értem azt, hogy a karácsony a szeretet és advent, a várakozás megszentelése.”

Jakab Zoltán plébániai kormányzó szentelte meg a település adventi koszorúját. „Állítsuk be lelkünk óráján a pontosidőt: ez nem a nap, az óra, a perc, hanem a hit, a remény és a szeretet. És gondolkozzunk el az időről, ami a remény ruhájába öltözködik. Krisztus urunk a remény” – mondta el advent időszakára vonatkozó gondolatait Jakab Zoltán plébános.

Székkutas koszorúját Vladár Sándor református lelkész áldotta meg, aki mindenkinek áldott ünnepi készülődést kívánt.

Az áldást és a megszentelést követően, Szabó Emese kulturális tanácsnok gyújtotta meg az első gyertyát.

Forrás: promenad.hu