Kedden tartotta a nyári ülésszünet előtti utolsó testületi ülését a székkutasi önkormányzat. Döntöttek az új óvodavezető státuszáról és személyéről is.

A képviselő-testület elsőként a helyi iskolával kapcsolatos beszámolókat hallgatott meg. Itt Patyi Éva, a Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola Gregus Máté Tagintézmény-vezetője számolt be arról, hogy az elmúlt évhez képest nőtt a kitűnők száma az iskolában, és javult a tanulmányi átlag is. Valamint elmondta, hogy szeptembertől 13 elsős kezdi majd meg a tanulmányait Székkutason. Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Járási Tankerület igazgatója mint fenntartó tett kiegészítéseket: "Ugyan alacsony a tanulói létszám, de nem tervezünk összevonásokat.” Azonban azzal a kéréssel élt, hogy a lehetőségekhez mérten ne csökkenjen a létszám. Az iskolabusz-programról pozitívan nyilatkozott, így azt szeretnék, ha működne továbbra is. Tudatta a grémiummal, hogy egy beiskolázási portált terveznek a középfokú továbbtanulási lehetőségek tájékoztatásáról, hogy – megfogalmazása szerint – ne csak a nyolcadikosok foglalkozzanak a kérdéssel, és a szülők is kellően tájékozottak legyenek.

Szél István polgármester dicsérő szavakkal illette az összeszedett beszámolót, majd – többek között – kérte a tagintézmény-vezetőt, hogy az idei 60. évforduló tiszteletére méltóképpen emlékezzenek meg az 1956-os eseményekről. Rostás János képviselő javaslattal élt, hogy a környező településekről megpróbálják Székkutasra csábítani az egyébként is ingázó iskoláskorú gyermekeket. Erre a polgármester úgy reagált, hogy megvizsgálják ennek lehetőségét.

Ezt követően az óvodával kapcsolatos elmúlt egy év beszámolóját is meghallgatták, valamint döntöttek az új óvodavezető személyéről is. Így Lázár Judit látja majd el a feladatokat a településen, a kinevezése pedig ötéves ciklusra szól.

Döntöttek egy 15 millió (plusz ÁFA) összegű beruházásról is, így az Alföldvíz Zrt-vel szerződtek annak érdekében, hogy azokat a csatorna-hálózatrészeket, amelyeket eddig nem újítottak föl, azokat most megtegyék. Ez a szennyvízelvezetés hálózatát érinti majd. Így az elkövetkező három hétben a Kossuth és a József Attila utcákban az út alatti rendszer felújításán fognak dolgozni. Valamint még a nyár folyamán további hat utcát érintve a csapadékvíz – út alatti – elvezetését fogják megoldani.

Szél István elmondta, hogy benyújtottak egy 220 millió forintos pályázatot a belvíz problémák megoldására, megelőzésére, ennek támogatódöntésére várnak – pontosított a polgármester.

A testület meghallgatta és döntött a településrendezési terv módosításáról, ingatlanértékesítésről és –cseréről hoztak döntést, továbbá határoztak, hogy nyáron kimeszelik az óvodát. Ezeken túl pedig településüzemeltetési ügyekben is születtek döntések.

Forrás: promenad.hu