Leleményes hőst mutattak be a székkutasi általános iskolában. Székkutas Község Önkormányzata és a Gregus Máté Általános Iskola közösen pályázott a Nemzeti Művelődési Intézet programjára. A falu "leleményes hőse", Toth Lajos mesélt a gyerekenek a falu sporttörténetéről, hogy a jövő generációja megismerje a község sporttörténetét és értékeit.

A program keretében a Gregus Máté Általános Iskolában interaktív beszélgetést szerveztek Toth Lajossal, a sportkör egykori elnökével. A program célja, hogy az általános és középiskolás tanulókból álló ifjúsági közösségek erejét  láthatóvá tegye a helyi településfejlesztésről való gondolkodás számára.

A székkutasi általános iskola három diákja Bajnóczi Bonita, Bajnóczi Fanni és Bánfi Kata alakított egy közösséget. Bajnóczi Bonita elmondta hírportálunknak, olyan aktív személy kerestek, aki ma is tagja a közösségnek. Ezért esett a választásuk Toth Lajosra, a sportkör egykori elnökére, őt mutatták be társaiknak egy interaktív beszélgetés keretében.

Toht Lajostól megtudtuk az 1950-60-as években igen aktív sportélet volt Székkutason, falusi spartakiádot rendeztek a településen minden évben, ahonnan tehetséges sportolók bejutottak a megyei döntőbe is. Sőt egyik büszkeségük Szenti Jusztina a súlylökésben ifjúsági országos bajnok lett.

A gyerekek kérdésire válaszolva Toth Lajos elmondta, akkoriban nagyon pezsgő sportélet volt a faluban, kézilabdáztak, atlétizáltak,fociztak.

A székkutasi fiataloknak, tehát adott mind a példa, mind a lehetőség, hiszen a felújított sportcentrumban rengeteg sportolási lehetőség közül választhatnak, mint például vívás, kézilabda, labdarúgás, pilates. A programban résztvevő mindhárom leány például kézilabdázik. A lányok felkészítő tanára Kovács Lászlóné volt.

- Forrás: www.promenad.hu -