Szél István alig 30 éves, a térség egyik legsikeresebb fiatal politikusa, aki a Polgári körök koordinálása mellett, a Fidelitas irányítását is végezte Csongrád megyében. 2009 óta Lázár János kampányfőnöke, 2010 óta Székkutas polgármestere. 2014 őszén a megyei közgyűlés tagja és újabb 5 évre ismét a település polgármesterének választották. Vele beszélgettünk.

Vásárhely24: - 4 éve Székkutas polgármestere, most újabb 5 évre nyerte el a megbízatást, ráadásul a megyei közgyűlés tagja is lesz, ugyancsak 5 évig, emellett pedig már hosszú ideje Lázár János és a Fidesz választókerületi kampányfőnöke is. Melyik munkára a legbüszkébb?

Szél István: - Mindegyikre külön-külön is büszke vagyok, de az elvégzett munkára a leginkább. A legbüszkébb arra a szolgálatra vagyok, melyet az elmúlt 4 évben végezhettem Székkutason, a település fejlesztéséért és előmozdításáért. Megtisztelő az is, hogy 2009 óta én irányíthatom Lázár János választási munkáit kampányfőnökként a választókerületben. Munkánk igazolása, hogy most ősszel olyan településeket is megnyert a Fidesz a választókerületben, melyeket korábban nem tudott! Ilyen például Makó, Apátfalva, Magyarcsanád, Földeák és még sorolhatnám.

Vásárhely24: - Hogyan sikerült ezt elérni? Ön mit gondol?

Szél István: - Három dolgot említenék meg: elsőként azt, hogy országosan a többség egyetért a Fidesz politikájával. Másodikként, hogy a kampányt alázattal és rengeteg munkával végeztük. Végül pedig azért, mert Lázár János, mint országgyűlési képviselő ugyanolyan fontosnak érezte az őszi választásokat, mint a saját, tavaszi kampányát. Minden időt és energiát megmozgatott annak érdekében, hogy ilyen sikert érjenek el a támogatott polgármesterek és képviselők 2014 őszén a választókerületben. Az én feladatom csupán annak a csapatnak az irányítása és koordinálása volt akik ebben a kampányban dolgoztak. Makó nagy munka volt, a Fidesz egyik legnagyobb győzelme országosan is! (nevet)

Vásárhely24: - Milyen munka vár Önre a következő években?

Szél István: - Megyei képviselőként szeretném a többi településnek is felajánlani a szolgálataimat. Két területen szeretnék segíteni nemcsak a választókerület, de a megye összes településének. Az egyik a területfejlesztés, ahol a cél az, hogy a kisméretű települések is rengeteg lehetőségben részesüljenek a fejlesztési pénzekből. A másik terület, amiben látok hiányosságokat az például a közmunkaprogram végtermékeinek koordinációja. Most sok település hasonló termékeket állít elő, amivel olykor többletet termelnek. Véleményem szerint nem jó az a koncepció, hogy minden ötödik település térköveket akar gyártani, vagy minden harmadik őrölt paprikát állít elő. Az Alföldön nem csinál senki seprűt, ezért a székkutasi közmunkaprogramban úgy döntöttünk, cirkot termelünk és seprűt fogunk készíteni, mert kosz, piszok mindig lesz. Azt gondolom, ehhez kell egy központi adatbázis, hogy a települések tudják és lássák, hogy a többi település mivel foglalatoskodik. Csanádpalotán például térköveket gyártanak, mi is onnan vásároltunk. De cserélhetünk például seprűt, aminek a nyelét viszont a 300 kilométerre lévő Ivádról hozzuk. Miért ne lehetne például az Alföldön is egy startmunkaprogram, ahol szerszámnyeleket gyártanak. Egy másik településről dróthálót kapunk piros paprikáért cserébe. Ez egy nagyszerű dolog lehet, de nincs sehol sem koordinálva. Nem akarnék egyik polgármester társamra se ráerőltetni semmit, de azt látjuk, hogy közös összefogással, kapcsolatteremtéssel és építkezéssel még több sikert érhetünk el. És az sem mellékes, hogy tudjuk, hogy milyen termékért fordulhatunk egymáshoz.

Vásárhely24: - Szűkebb hazája, Vásárhely és Székkutas fejlődését hogyan tudja segíteni a jövőben?

Szél István: - Csütörtökön újra megválasztottak a kistérségi társulás vezetőjének. Az elmúlt időszakban a helyi Leader szervezetet is vezettem, ahol eddig kis és közepes vállalkozásoknak, önkormányzatoknak és civil szervezeteknek, több mint egy milliárd fejlesztési pénzt sikerült kiosztani. Megyei képviselőként pedig a térség érdekeit szeretném képviselni a megyei közgyűlésben.

Vásárhely24: - Mindegyik pályázat végeredményével elégedett?

Szél István: - Nem, de ezekre nem volt ráhatásunk. Nem értek egyet például azzal, hogy a Csomorkányi templomrom mellé egy olyan komplexumot építettek, amely képileg szétveri és rombolja a tájegységet. Ez egy felelőtlen tervezői lépés volt. Székkutason is van olyan dolog, amit, már érzem, nem így kellett volna megcsinálni, de erre volt pénz. Ilyen például a művelődési ház, amelynek először a tetejét kellett volna felújítani, de pénzt csak másra kaphattunk.

Vásárhely24: - A székkutasi testület kétharmada megújult...

Szél István: - Rostás Péter és János személye nem is lehetett kérdés az új testületben. Új arc dr. Bakos Attila, akit két éve kértem fel háziorvosnak a településre, egészségügyi és szociális területen számítok rá. Mihály Ferenc nagy tapasztalattal rendelkezik, a falu díszpolgára, rá a közösségi élet és az idősekkel való kapcsolattartás területén számítok. Szabó Emese mint pedagógus, édesanya és vállalkozó olyan embereket képviselhet, akiket az előző ciklusban nem tudtunk teljes mértékben megszólítani. Líbor Ferenc, aki nem a Fidesz támogatásával került be, egy precíz ember, akivel szintén jó és építő munkát várok.

Vásárhely24: - Mi vár a településre a következő 5 évben?

Szél István: - Nemcsak a környékben, de a szomszédos megyében is hallom már, hogy sokan szeretnének egy olyan fejlődő és innovatív környezetben élni, ami Székkutason van. Mindig van új a nap alatt, de merni kell nagyot álmodni és meglépni bizonyos döntéseket. Szeretnénk munkahelyeket továbbra is létesíteni, mert az elmúlt 4 év alatt 20-25 munkahely megteremtésében vállaltunk szerepet. Folytatjuk a közmunkaprogram fejlesztését is. Létrehozunk egy agrárgazdálkodási nonprofit kft-t, így mindent egy helyen, fogunk megtermelni. A létesítendő szennyvíztisztító megtisztított vizét, illetve a kakasszéki csatorna vizét felhasználjuk öntözésre. Mindent úgy racionalizálunk, hogy minél gazdaságosabban tudjunk működni.

Vásárhely24: - Jövőre Piroska év?

Szél István: - Piroska év és 2015-ben lesz 65 éves a falu is. Rendezvényeket és programokat szervezünk a két évforduló köré, természetesen lesz falunap jövőre is, és remélhetően hamar be tudjuk rendezni az állomás épületét Piroska múzeumnak. Emellett szeretnénk, ha egy könyv jelenne meg Székkutasról, valamint létrehozunk egy képzőművészeti tábort. A puszta ugyanolyan szép, mint Mártély. Az egy hetes táborba nemcsak festőket, de fotósokat is várunk. Az itt készülő alkotások pedig tovább viszik a település jó hírét és szépségeit.

Vásárhely24: - Fiatalon már egy szép karriert futott be, de gondolom itt nem állna meg...

Szél István: - Nem hiszem, hogy karriert futottam volna be. Tettem a dolgomat, és teszem ezután is, ahogyan azt a szüleimtől tanultam. Hogy mi lesz később, azt magam sem tudom. (nevet) De mindenképpen szeretném a jövőben is Székkutast és a térséget szolgálni és képviselni.

Vásárhely24: - Pár szó a magánéletről? Az elmúlt évben megnősült, nemrégiben pedig gyermeke született. Emellett pedig barátok, ismerősök is vannak az életében. A sok munka mellett kinek mennyi idő jut?

Szél István: - Elsősorban van egy nagyon kedves és türelmes feleségem, aki mindenben támogat és segít, bár az utóbbi időben megjegyzi, néha hamarabb is hazaérhetnék már. (nevet) Annál is inkább mert nemrég megszületett kisfiunk, István Sebestyén. A barátok is nagy türelemmel vannak irántam. Gyermekkori barátok! 3-4 havonta tudunk találkozni, ilyenkor egy jó magyar bor mellett soha nem a politikáról, hanem a középiskolai évekről, közös emlékekről és mostanság a gyerekekről beszélgetünk.

Vásárhely24: - És a pihenés?

Szél István: - Az aktív pihenés hívei vagyunk a feleségemmel. Páratlan dolog körülbiciklizni a Balatont, ezt már többször megtettük, de gyakran kerékpározunk ki a határba, a pusztába. Már alig várom, hogy kisfiunkkal együtt tudjunk elindulni túrázni, vagy barackot szüreteljünk a kertészetben.

- Forrás: vasarhely24.hu -